Meer transparantie over studies naar omstreden onkruidverdelger glyfosaat

roundup-gysofaat-monstanto-onderzoek-europa-07032019.jpg

Studies over de mate van kankerverwekkendheid en giftigheid van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat moeten openbaar. Het besluit van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) om die geheim te houden is vernietigd door het Gerecht van de Europese Unie.

De rechters vinden het belang van het publiek om toegang tot informatie te hebben in dit geval belangrijker dan het belang van onder meer chemiereus Monsanto, dat het glyfosaathoudende middel Roundup maakt. Burgers hebben het recht te weten wat de gevolgen zijn als de stof in het milieu terechtkomt, is het oordeel.

Lees ook: Fabrikant van onkruidverdelger Roundup moet 250 miljoen betalen aan kankerpatiënt

De zaak was onder meer door groene Europarlementariërs aangespannen. EFSA had gezegd dat openbaarmaking de commerciële en financiële belangen van de industrie ernstig zou schaden. De waakhond had gesteld dat de chemische stof niet kankerverwekkend is, hoewel sommige wetenschappers daar anders over denken. De betreffende studies gaan onder meer over testen met glyfosaat op ratten en muizen.

'Een grote stap naar meer transparantie'

De Europarlementariërs reageren opgetogen op het vonnis. 'Een overwinning in de strijd tegen geheimzinnigheid als het gaat over de milieu- en gezondheidsrisico's van gevaarlijke producten als glyfosaat', aldus de Belg Bart Staes. Het publiek en onafhankelijke wetenschappers kunnen volgens hem voortaan zien hoe chemische bedrijven hun eigen rapporten schrijven om toestemming te krijgen om hun producten op de markt te krijgen. Greenpeace spreekt van 'een grote stap naar meer transparantie en verantwoording in het Europese besluitvormingsproces'.

Over glyfosaat is de laatste jaren veel te doen. De Europese vergunning ervoor werd in 2017 met vijf jaar verlengd.

Lees ook: Onkruid bestrijden, waarmee doe je dat?

Bron: ANP