Meer wantrouwen bij incassobureaus na fraudezaken

Incassobureaus hebben steeds vaker te maken met achterdocht, argwaan en wantrouwen. Steeds meer mensen bellen de bureaus naar aanleiding van een aantal grote fraudezaken met nep-incassobureaus.

DAS Incasso en het Centraal Invorderings Bureau (CIB) zeggen de trend te herkennen. 'Wij maken zelfs mee dat domeinnamen worden gekaapt die op onze naam lijken. Dan moet je behoorlijk vaak uitleggen dat we daar niks mee te maken hebben', aldus een woordvoerder van het CIB.

De Fraudehelpdesk wordt ook veel vaker gebeld. Volgens directeur Fleur van Eck is het goed dat particulieren alerter zijn op fraude, maar zijn de incassobureaus daar nu de dupe van. 'Er wordt regelmatig ten onterechte getwijfeld aan de juistheid van incassobrieven.'

Met name sinds de aandacht rondom het niet-bestaande incassobureau Corpus Justitie worden vorderingen in twijfel getrokken in plaats van dat ze worden betaald. Het was voor het eerst dat op zo'n grote schaal een valse rekening werd gestuurd naar particulieren. Ruim 100.000 mensen kregen in augustus een brief waarin ze werden gesommeerd binnen vijf dagen 129,80 euro, een fictieve openstaande rekening, over te maken. Als ze dit niet zouden doen, zou er beslag worden gelegd op huizen en auto's. Twee verdachten in deze zaak zitten nog vast.

Van Eck zegt verder dat een valse incassobrief relatief eenvoudig is te herkennen. Volgens haar is het belangrijk er op te letten of het incassobureau meldt voor wie hij de rekening probeert te innen. Als dit niet wordt vermeld is het niet goed. Ook doe je er goed aan op spelfouten te letten en om te kijken of de naam van het bedrijf goed geschreven is. 'Wat extra voorzichtigheid kan nooit kwaad, want als je eenmaal hebt betaald krijg je dat geld bijna nooit meer terug.'

Bron: Metro