background branding

Meer werken levert netto weinig op

22-05-07-uren-werken-deeltijd-voltijd-103720148_s.jpg

Meer uren werken zorgt soms amper voor een dikkere portemonnee. Doorrekeningen van budgetinstituut Nibud geven een ontluisterend beeld: van het extra verdiende brutoloon blijft soms maar 10 of 20 procent over. Dat meldt De Telegraaf.

Nederland is kampioen deeltijdwerken en dat is niet voor niets. Vooral voor alleenstaande ouders die diverse toeslagen ontvangen, is meer werken niet zo aantrekkelijk. Als een moeder van twee kinderen met een sociale huurwoning van een jaarinkomen van 25.000 naar 40.000 euro zou gaan, bijvoorbeeld omdat ze in plaats van 20 uur 32 uur per week gaat werken, dan houdt ze daar op jaarbasis minder dan 3000 euro extra aan over. 

'Meer werken moet aantrekkelijker worden'

Oftewel: tegenover 60 procent meer uren werken, staat minder dan 10 procent extra koopkracht. 'Als we willen dat mensen meer uren werken, moet dat simpelweg financieel aantrekkelijker worden', zegt hoogleraar Arbeidsmarkt, Belastingen en Pensioenen Bastiaan Starink. 'Mensen zeggen tegen elkaar dat je er toch niets van overhoudt. Dat zou niet zo moeten zijn.'

Bron: ANP Mediawatch, Telegraaf