background branding

Meerdere Europese landen stoppen tijdelijk met gebruik AstraZeneca-vaccin

coronavaccin-denemarken-11032021-780.jpg

Meerdere Europese landen hebben bekendgemaakt dat zij tijdelijk geen mensen meer zullen inenten met het coronavaccin van AstraZeneca. Denemarken meldde donderdag voor zeker twee weken te stoppen met het gebruik van de prik. Onder andere Noorwegen en IJsland sluiten zich hierbij aan, Italië zegt een specifieke partij AstraZeneca-vaccins niet te gebruiken. De autoriteiten maken zich zorgen over mogelijke bijwerkingen. Er is herhaaldelijk melding gemaakt van bloedstolsels bij mensen die waren ingeënt met het middel. Nederland zegt door te gaan met gebruik van vaccin. 

Minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke van Denemarken benadrukt op Twitter dat het nog te vroeg is om met zekerheid te zeggen dat sprake is van een verband. Dat wordt volgens de bewindsman uitgezocht. Hij noemt het stopzetten van de vaccinaties een voorzorgsmaatregel.

Update

Nederland blijft vaccineren met AstraZeneca

Nederland gaat door met het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat zegt minister De Jonge van Volksgezondheid. 'Er is geen aanleiding gezien door onze experts om te stoppen met prikken. Het is gewoon een goed vaccin.'

Nederland sluit zich hiermee aan bij het advies van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA): 'Landen hoeven niet te stoppen met het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca', adviseert de Europese toezichthouder. 'De veiligheidscommissie van het EMA vindt dat de voordelen nog steeds groter zijn dan de risico's en dat het toedienen van het vaccin kan doorgaan terwijl het onderzoek naar gevallen van trombose en embolie loopt', laat de in Amsterdam gevestigde organisatie weten.

De Nederlandse toezichthouder, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), meldde eerder al dat het coronavaccin van AstraZeneca hoogstwaarschijnlijk niet de oorzaak is van diverse trombosegevallen.

Het speciale bewakingscomité van EMA liet woensdag al weten geen aanwijzingen te zien voor een verband tussen het vaccin en trombosegevallen. De EMA deed deze uitspraak naar aanleiding van een Oostenrijkse vrouw die overleed aan de gevolgen van trombose nadat ze het AstraZeneca-vaccin toegediend had gekregen.

Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een stolsel. 'Als dit stolsel losschiet, kan het in de longen terecht komen. Dat heet een longembolie', legt Trombosestichting Nederland uit. Er bestaan ook andere vormen. Een bloedstolsel kan bijvoorbeeld ook een ader of slagader afsluiten. Een hart- of herseninfarct en een zogeheten trombosebeen horen tot de mogelijke gevolgen.

Reactie van Lareb, Patiëntenfederatie en hartorganisaties

Bijwerkingencentrum Lareb heeft in Nederland maar één melding van een mogelijke trombose over het vaccin AstraZeneca ontvangen. 'Het gaat om een verdenking van een trombose, zonder ernstige gevolgen', zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb.

Zij ziet geen reden om te stoppen met het coronavaccin. 'We zien niets bijzonders, maar we zijn er natuurlijk wel extra alert op', aldus Kant. Lareb ontving 6426 meldingen van bijwerkingen, slechts 159 meldingen gingen over AstraZeneca.

Patiëntenfederatie Nederland gaat ervan uit dat er snel duidelijkheid komt over het vaccin van AstraZeneca. 'De veiligheid van patiënten moet voorop staan', zegt een woordvoerder.

Hartpatiënten Nederland roept zorgminister Hugo de Jonge en het RIVM 'dringend op te stoppen met het gebruik' van AstraZeneca als vaccin tegen corona. De organisatie vindt dat het vaccin zeker niet gebruikt moet worden voor kwetsbare groepen, zoals hartpatiënten en mensen met andere chronische ziekten. 'Althans voor zolang het niet bewezen betrouwbaar is voor deze groepen. Wereldwijd zijn er berichten dat mensen na vaccinatie overlijden', meldt de organisatie.

De Hartstichting kan zich niet vinden in de oproep van Hartpatiënten Nederland. 'Wij hebben geen deskundigheid op dit gebied en volgen de lijn van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen', zegt een woordvoerder. 

Hoe handelen andere EU landen?

Andere Europese landen leggen het gebruik van het vaccin dus aan banden. Oostenrijk, Luxemburg en de Baltische Staten stopten eerder al de inentingen met een partij van 1 miljoen vaccins van AstraZeneca na het incident in Oostenrijk. Na Denemarken stoppen ook Noorwegen en IJsland tijdelijk met het gebruik van dit vaccin.

Italië zegt een specifieke partij AstraZeneca-vaccins niet te gebruiken. De Italiaanse toezichthouder noemde het stoppen van het vaccineren een voorzorgsmaatregel en benadrukte dat er nog geen bewijs is dat de vaccins ernstige bijwerkingen hebben.

Spanje, België en het Verenigd Koninkrijk laten net als Nederland weten vooralsnog niet te stoppen met het vaccin.

'Denemarken moet reageren op signalen van bijwerkingen'

Directeur Søren Brostrøm van de gezondheidsautoriteit zegt dat uitgebreid is vastgelegd dat het vaccin veilig is en goed werkt. 'Maar we moeten toch reageren op informatie over mogelijke ernstige bijwerkingen, zowel in Denemarken als in andere Europese landen', legt hij uit.

Ook in Denemarken is volgens de autoriteiten melding gemaakt van een verdacht sterfgeval. Daarover trad de gezondheidsautoriteit verder niet in detail.

Bron: ANP