Meerderheid babyfoons met camera onvoldoende beveiligd

babyfoon-beveiliging19092018.jpg

Van de gebruikers van een babyfoon met camera heeft 63 procent deze onvoldoende beveiligd. Dit blijkt uit een onderzoek van Bedden.nl, waarbij 1360 Nederlanders werden ondervraagd. 

De beddenwinkel onderzocht ook op wat voor manier mensen hun babyfoon beveiligden. 29 procent van de babyfoons was helemaal niet beveiligd. Een derde van de ondervraagden gaf aan de babyfoon ter beveiliging op een beveiligd wifinetwerk aan te sluiten. Echter zou dit ook onvoldoende bescherming bieden. 

Zelfgekozen wachtwoord

Diverse beveiligingsonderzoekers brachten de afgelopen jaren de relevantie van een zelfgekozen wachtwoord naar buiten. Uit het onderzoek blijkt dat slechts een op de vijf gebruikers een zelfgekozen wachtwoord instelt. 

De nodige beveilingsmaatregelen

Voor een babyfoon met camera die verbinding maakt via wifi, zijn er aantal maatregelen die genomen moeten worden om de babyfoon te beveiligen. Allereerst moet het wachtword van de fabrikant veranderd worden in een zelfgekozen wachtwoord. Daarnaast moet er een beveiligd wifinetwerk gebruikt worden en moet de software van het apparaat up-to-date zijn. 

Voor gebruikers van een babyfoon met camera die verbinding maakt via een DECT-verbinding is het in principe niet nodig om extra maatregelen te treffen.

Meer weten?

Bekijk de website van Bedden.nl voor meer cijfers uit het onderzoek.

Waarschuwing van de Consumentenbond

Eerder dit jaar maakte de Consumentenbond bekend dat de beveiliging van tienduizenden babyfoons van het merk Foscam zo lek als een mandje is. Hierdoor zouden kwaadwillenden met alle gemak toegang kunnen krijgen tot de apparaten. 

Kijk om welke modellen van Foscam het gaat 

Bron: Bedden.nl