Meerderheid Dexia-beleggers voor Duisenberg-regeling

Een meerderheid van beleggers die gedupeerd werd door de aandelenlease-affaire van Dexia Bank Nederland heeft een compensatieregeling geaccepteerd. Dat heeft de bank bekendgemaakt.

Het gaat om de zogeheten Duisenberg-regeling, genoemd naar de voormalige president van de Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank die in het conflict tussen de beleggers en Dexia bemiddelde. Afgesproken werd dat beleggers twee derde van hun restschuld vergoed krijgen en dat de schuld van hun eventuele partners volledig wordt kwijtgescholden.

Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde in januari dat de Duisenberg-regeling van toepassing was op een groep van 190.000 gedupeerden. Dexia moest deze mensen aanschrijven met de vraag of zij de regeling wel of niet accepteerden.

Volgens Dexia hebben 165.300 beleggers van deze groep de regeling geaccepteerd. Dat betekent dat er nog altijd 24.700 beleggers zijn die niet akkoord gaan met de regeling.

De meerderheid van de groep die de regeling heeft afgewezen, circa 16.000 beleggers, zijn verenigd in Leaseproces BV, dat streeft naar een hogere vergoeding. ,,Oprichter Ger van Dijk zei net op de radio dat de mensen die bij hem zijn aangesloten zeker meer geld tegemoet kunnen zien. Dat durf ik te betwijfelen'', aldus bestuursvoorzitter Ben Knüppe van Dexia. De bank zette bijna 1 miljard euro opzij om de kwestie uit de wereld te helpen.

Bij de aandelenlease ging het om beleggen met geleend geld. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde in januari van dit jaar dat Dexia zijn klanten duidelijker had moeten waarschuwen voor de risico's van zijn beleggingsproduct.

Bron: ANP