Meerderheid gelooft niet in Black Friday, maar zo vind je toch leuke deals

20191122_blackfriday.jpeg

Black Friday staat weer voor de deur. Tijdens deze dag, die uit Amerika is komen overwaaien, stunten veel winkels met hun prijzen. Tenminste, de winkels beweren dat hun prijzen lager zijn, maar het merendeel van de Radar-lezers verwacht dat de prijzen gelijk blijven. Hoe zit het echt?

Volgens Koen Crijns, hoofdredacteur van techwebsite Hardware Info, zijn er op Black Friday daadwerkelijk goede deals te vinden. Daarvoor moet je wel slim shoppen en niet zomaar elk reclamepraatje geloven. Verderop geeft hij tips om je slag te kunnen slaan.

Ruim driekwart doet niet aan Black Friday mee

Van de ruim duizend respondenten op de poll van Radar geeft 70 procent aan dat ze niet met Black Friday meedoen. Het wordt 'onzinnig' en 'commercieel' genoemd. Je wordt vooral verleid om dingen aan te schaffen die je anders niet zou kopen. Vier procent geeft ook ridderlijk toe dat ze zich daar schuldig aan hebben gemaakt.

Dit soort dagen is commerciële onzin. Je bespaart niets. Je geeft juist meer uit omdat je dingen koopt die je eigenlijk niet nodig hebt.
Reactie van een van de deelnemers

Tientallen euro's bespaard

Ongeveer 10 procent van de respondenten gaf aan daadwerkelijk wat bespaard te hebben. Hoeveel dat is, loopt sterk uiteen van een tientje tot honderden euro's. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van wat er gekocht is: je haalt makkelijker 300 euro van een tv van 2000 euro af dan van een staafmixer van een paar tientjes. Acht procent van de respondenten koopt wel dingen, maar denkt niet goedkoper uit te zijn.

Prijzen volgen

Deze respondent pakt het slim aan: 'Vorig jaar wist ik wat ik wilde kopen. Heb toen een paar maanden de prijs in de gaten gehouden. Uiteindelijk met ruim 60 euro korting gekocht. Dit jaar hou ik ook iets in de gaten. Zie wel of ik het goedkoper kan krijgen.'

Koen Crijns houdt met de prijsvergelijker op zijn website dagelijks de prijs van duizenden producten op tientallen verschillende webwinkels bij. Uit die gegevens vindt hij geen enkele reden om aan te nemen dat winkels daadwerkelijk hun prijzen verhogen in de aanloop naar Black Friday.

Wat wel veel voorkomt, is dat webwinkels een aantal prijzen omlaag gooien en roepen dat het een speciale aanbieding is, terwijl bij andere winkels een dergelijke aanbieding al een tijdje te vinden is.

Toch zijn er genoeg aanbiedingen te vinden die daadwerkelijk een stuk zijn afgeprijsd. Op zijn website Hardware Info maakt Crijns elk jaar een overzicht van producten die op Black Friday met minstens 10 procent zijn afgeprijsd en in de afgelopen 2 maanden niet nog goedkoper geweest zijn.

Uitverkoop

Wat hem wel opvalt, is dat het bijna nooit nieuwe producten zijn die worden afgeprijsd. Vaak zijn ze al een generatie oud of staat de fabrikant op het punt om een opvolger op de markt te brengen. Het is klaarblijkelijk een goede manier voor winkels om van oude voorraad af te komen. Mogelijk schuiven hun winkels hun uitverkoop gewoon op naar Black Friday.

Tips voor de beste koopjes op Black Friday

Om op Black Friday de beste aanbiedingen te vinden, heeft Crijns enkele tips:

  • Als je een interessante aanbieding tegenkomt, controleer dan of het product niet al eerder voor die prijs beschikbaar is geweest. Verschillende prijsvergelijkers, zoals die van Hardware Info en Tweakers, houden ook een prijsgeschiedenis bij.
  • De producten die worden aangeboden, zijn vaak maar beperkt op voorraad. Als je wilt scoren op Black Friday, maak dan van tevoren een lijstje met producten die je nog wou kopen en check alvast de prijzen. Dan kun je op de dag zelf snel zien of ze daadwerkelijk zijn afgeprijsd en kun je snel je slag slaan.
  • Ben je iemand die gevoelig is voor impulsaankopen? Maak dan afspraken met jezelf, zodat je niet zomaar uitgaven maakt waar je achteraf spijt van hebt.

Deel je tips

Heb jij nog leuke Black Friday-tips? Deel ze hieronder!