Meerderheid gemeenteraadsleden heeft te weinig grip op jeugdzorg

jeugdzorg-raadsleden-140917.jpg

Ruim de helft van de gemeenteraadsleden heeft naar eigen zeggen onvoldoende grip op de jeugdzorg. Dat melden Binnenlands Bestuur en de NOS na een enquête in hun opdracht onder 937 raadsleden.

De belangrijkste reden voor het gebrek aan grip is de geringe invloed die kan worden uitgeoefend vanwege 'de uitvoering op afstand'. Ook de grootte en complexiteit van het dossier zouden het echter lastig maken. Wat daarnaast niet helpt is dat colleges van burgemeester en wethouders volgens een op de drie raadsleden niet bepaald scheutig zijn met informatie.

Onvoldoende tijd voor decentralisatiedossiers

Gebrek aan tijd speelt eveneens een rol. Negen op de tien raadsleden geven aan dat de overheveling van de taken op het gebied van jeugd, werk en zorg in 2015 richting gemeenten het raadswerk omvangrijker hebben gemaakt. Bijna een kwart van de raadsleden zegt onvoldoende tijd en mogelijkheden te hebben de decentralisatiedossiers goed te begrijpen.

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door Citisens/Necker van Naem, wijst verder uit dat ruim de helft van alle raadsleden volgend jaar tekorten voorziet in het jeugdzorgbudget. Acht op de tien raadsleden vinden dat het rijk met extra geld over de brug moet komen.

Bron: ANP / Binnenlands Bestuur / NOS