background branding

'Meerderheid Kamer is tegen eigen bijdrage van €7,50 voor toegangstesten'

toegangstest-bijdrage-06052021.jpg

Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer wil dat het demissionaire kabinet het plan voor een eigen bijdrage voor toegangstesten schrapt. 

Het demissionaire kabinet wil een eigen bijdrage van 7,50 euro gaan vragen voor toegangstesten, die je kunt gebruiken om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de horeca of een culturele instelling. Maar dat zien de meeste partijen in de Kamer niet zitten. Ze vrezen dat zo'n bijdrage leidt tot meer ongelijkheid in de samenleving.

Van links tot rechts vragen partijen demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid om dit onderdeel uit het plan te schrappen, schrijft Hart van Nederland. D66 en ChristenUnie dienen samen een voorstel in om de eigen bijdrage tegen te houden. Ook de PVV is dat van plan. Forum voor Democratie, GroenLinks, PvdA, SP en de BoerBurgerBeweging hebben al uitgesproken dat ze niets voor een eigen bijdrage voelen. Ook het CDA is kritisch.

Kamer debatteert over wetsvoorstel

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de toegangstesten. Het is nu dus al duidelijk dat een meerderheid tegen de eigen bijdrage is.

Naast de bijdrage gaat het onder andere ook over de noodzaak van het voorgestelde testsysteem, nu het nog slechts een kwestie van enkele maanden lijkt tot een groot deel van de bevolking tegen het coronavirus is gevaccineerd. 

Bron: ANP Mediawatch / Hart van Nederland / De Telegraaf