Meerderheid positief over verbod op ballonnen en plastic rietjes

780x439_rietje.jpg

Zowel binnen de EU als in ons eigen land worden maatregelen tegen wegwerpplastic aangekondigd en doorgevoerd. Een verbod op ballonnen en plastic rietjes bijvoorbeeld. Veel mensen staan hier positief tegenover, blijkt uit onderzoek van het Radar Testpanel onder ruim 31.000 mensen. Wat is dan het beste alternatief voor het plastic rietje? Ook dat vroegen we.

Diverse gemeenten hanteren een verbod op het oplaten van ballonnen. Zo werd deze week nog bekendgemaakt dat de gemeenten Utrecht en Den Haag dit verbod instellen. Vorige maand liet Zeist weten dat ballonnen oplaten niet langer toegestaan is. Waarom? Het laten wegvliegen van ballonnen is een feestelijke aangelegenheid, maar het heeft ook nadelige gevolgen voor het milieu en dierenwelzijn: resten komen in de natuur terecht en kunnen dieren beknellen of verstikken. Uit het onderzoek van Radar blijkt dat 1 op de 10 staat negatief tegenover zo'n verbod staat; twee derde juist positief.

Ook een verbod op het plastic rietjes staat op de agenda, in navolging van Groot-Brittannië. 1 op de 10 Radar-respondenten zou het plastic rietje missen. Een meerderheid kan helemaal zonder, 38 procent zou wel een alternatief willen.

Bamboe of houten rietje populair alternatief voor plastic

We hebben gelijk de prangende vraag voorgelegd die al sinds de aankondiging van het afscheid rondzingt: waarvan moeten rietjes dan gemaakt worden? Bamboe, hout of, jawel; riet worden het meest genoemd en ook karton komt vaak voorbij. Herbruikbare rietjes van (hard) plastic, glas of metaal genieten minder voorkeur.

Lees ook: 59% wil dat plastic rietje verdwijnt

Plastic bekertjes zullen door iets meer mensen (6%) gemist worden dan de bordjes en bestek (4%) en de roerstaafjes (3%). Zo'n 54 procent zegt helemaal zonder deze producten te kunnen, de overige groep zegt het met een alternatief af te kunnen.

Benieuwd naar meer resultaten van het onderzoek naar wegwerpplastic? Lees hier tips om zelf de hoeveelheid wegwerpplastic te verminderen en hier hoe het testpanel denkt over het minderen met wegwerpplastic.

Over het plasticonderzoek

Het onderzoek over wegwerpplastic is door 31.611 mensen ingevuld, tussen 11 en 25 juli 2018. Het overgrote deel is lid van het Radar Testpanel, 1189 mensen hebben het onderzoek via een anonieme link ingevuld. Het Radar Testpanel bestaat uit consumenten verspreid over het land, die hun mening en ervaringen delen via online vragenlijsten. Ook panellid worden? Meedoen is gratis, ga naar www.radartestpanel.nl.