Meerderheid Rotterdamse gemeenteraad wil vuurwerkverbod

vuurwerk-rotterdam-08-01-2020-780.jpg

Een meerderheid van de gemeenteraad in Rotterdam wil een vuurwerkverbod komende jaarwisseling. Dat laat de VVD dinsdag weten, die nu ook zegt voor een totaalverbod te zijn. Burgemeester Ahmed Aboutaleb, die al langer pleit voor een vuurwerkverbod, reageert blij verrast.

De partij is overstag vanwege de vele incidenten die tijdens oud en nieuw plaatsvinden. Volgens de VVD zijn eerdere pogingen om overlast tegen te gaan niet gelukt. Zo waren er deze jaarwisseling geen vuurwerkvrije zones in Rotterdam, maar in plaats daarvan een aantal vuurwerkzones.

Algeheel verbod totdat er maatregelen zijn tegen knalvuurwerk en vuurpijlen

De VVD pleit voor een algeheel verbod tot het kabinet maatregelen heeft genomen tegen knalvuurwerk en vuurpijlen. Fractievoorzitter Vincent Karremans zegt dat een voorwaarde wel is dat 'een substantieel bedrag wordt vrijgemaakt voor de organisatie van professionele vuurwerkshows'.

Aboutaleb kan zich vinden in het plan van de VVD op meerdere locaties een vuurwerkshow te organiseren. Volgens de burgemeester ontstaat nu wel een vreemde situatie, omdat in Rotterdam vuurwerk wel verkocht mag worden, maar niet mag worden afgestoken.

Besluit op 30 januari

Op 30 januari is de eerste gemeenteraadsvergadering dit jaar. Dan zal waarschijnlijk een motie worden aangenomen om een vuurwerkverbod in te stellen.

Hulpdiensten en diverse burgemeesters willen al langer dat landelijk paal en perk wordt gesteld aan het afsteken van vuurwerk. Het kabinet wil, mede door toedoen van de VVD, daar nog niet aan geloven. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff in de Tweede Kamer zei dinsdag alleen een vuurwerkverbod te willen als dat 'ook werkelijk helpt om de agressie en het letsel te verminderen'.

'Pijlenpeiling' van Radar

Uit een recente peiling van het Radar Testpanel blijkt: 94 procent van ruim vierduizend respondenten wil vuurwerk aan banden leggen. Die 'pijlenpeiling' doet Radar al een aantal jaren in december. In 2014 was 64 procent voor een verbod op vuurwerk voor particulieren. Dat is inmiddels flink gestegen, dit jaar dus naar 94 procent. 

Bron: ANP