Meerkosten nieuwbouw (achtergrond)
Je hebt je oog laten vallen op een nieuwbouwwoning. Je denkt dat je alles betaald hebt met het tekenen van het koopcontract, totdat je geconfronteerd wordt met de kosten van het meerwerk.
Iets heel normaals, zoals een telefoonkabel, blijkt niet in de standard woning te zitten en je moet vervolgens flink in de buidel tasten. En als je niet kiest voor de standaard badkamer, blijkt dat je slechts fooi terugkrijgt voor de niet geleverde diensten. Veel kopers valt dit rauw op hun dak.
Er zit een aantal aspecten aan het verhaal.
GIW-garantie
Als je je huis laat bouwen door een aannemer, dan zit er zogenaamde GIW-garantie op. Dat betekent dat als er iets mis is met het huis na de oplevering, dan moet de aannemer de kosten voor zijn rekening nemen. Als echter iemand anders de badkamer plaatst, dan vervalt de GIW-garantie. Voor zaken die kopers vaak volstrekt normaal vinden, zoals de aanleg van een telefoonkabel, rekenen veel bouwers de hoofdprijs. Zie ook de prijslijst voor meer- en minderwerk 2008.
Veranderingen
Als je bijvoorbeeld de aansluitingen in een keuken iets wilt verschuiven, moet je daar flink voor betalen, terwijl die aansluitingen nog niet eens gemaakt zijn en dus de aannemer geen extra werk hoeft te verrichten. De reden hiervoor is dat de aannemer seriematig werkt. In bijvoorbeeld 200 huizen wordt er tegelijkertijd gewerkt. Op exact dezelfde plek in elk huis wordt iets geplaatst. Als de koper dan iets afwijkt van de standaard, kost het de bouwer veel denk- en papierwerk om precies op nummer 54 de gas-, water- en electra-aansluitingen een meter op te schuiven.
Minderwerk
Als je besluit om niet de badkamer te kiezen die standaard wordt geleverd, dan krijg je hier geld voor terug. Maar dit staat niet in verhouding met de kosten voor een andere badkamer. Je krijgt bijvoorbeeld maar 600 euro terug, terwijl een andere badkamer 5000 euro kost. Hetzelfde geldt voor de keuken.
Andere leverancier
Als je de standaard badkamer laat plaatsen door de aannemer, maar je wilt bijvoorbeeld wel een ander bad van een andere leverancier dan de keuze van de aannemer, dan worden er ook geen tegels, vloer enzovoorts geplaatst. Je moet dan kiezen voor een casco opgeleverde badkamer, waarvoor dan geen GIW-garantie meer wordt gegeven. Je krijgt maar weinig terug voor een niet geleverde badkamer. Een fooi volgens Vereniging Eigen Huis.
Basis
Het huis wordt standaard opleverd, dat wil zeggen: alleen de basis wordt geleverd. Voor andere zaken dan standaard worden meerkosten berekend. Hierop zit voor de bouwer de marge. Er worden bijvoorbeeld maar vier groepen in de meterkast geplaatst. Als je dan een extra groep wilt hebben, betaal je de hoofdprijs. Als je dit echter zelf laat doen na de oplevering, kun je flink besparen.
- Bouwers kleden huizen uit om ze scherp te prijzen, maar weten dat (bijna alle) kopers geen genoegen zullen nemen met de basisuitvoering, volgens Eigen Huis.
- Kopers voelen zich bedonderd als ze merken dat dezelfde klus veel goedkoper is bij een andere aannemer.
- Kopers voelen zich ook bedonderd als ze zaken als een keuken of badkamer afbestellen (minderwerk) en de teruggaaf niet meer dan een fooi blijkt te zijn.
- Bouwers voelen zich sterk omdat ze de 'extra's' in een keer realiseren (geen sloop- en kluswerk na oplevering) en omdat veel veranderingen achteraf (keuken, badkamer) niet onder GIW garantie vallen.
- Kopers moeten zich bewust zijn van de keuzen die ze hebben: extra's bij de bouwer bestellen, achteraf door een aannemer of klusser laten doen of helemaal zelf doen. Vereniging Eigen Huis geeft informatie over prijzen, garanties en tips zodat mensen zelf kunnen beslissen wat hen het beste uitkomt.
De prijslijst van meer- en minderwerk 2008 (pdf)