Meeste Nederlanders willen af van collectief pensioen

pensioen.jpg

De meeste Nederlanders willen af van het huidige, collectieve pensioenstelsel en willen meer keuzevrijheid. Slechts een kwart wil niets veranderen aan het huidige stelsel.

Dat meldt ABN AMRO donderdag op basis van eigen onderzoek. Bijna 42 procent van de ondervraagden geeft de voorkeur aan een individuele pensioenopbouw. Een derde ziet het meeste heil in een pensioenstelsel dat een combinatie van collectieve en individuele opbouw is.

Eigen keuze

Ook wil driekwart van de mensen zelf kiezen waar hun pensioen wordt ondergebracht. Dat kan nu meestal nog niet. Overigens zou bijna de helft van de mensen dan kiezen voor een pensioenfonds. Opvallend is dat bijna twee op de tien zouden kiezen voor een bank, een taak die banken nu nog niet mogen uitvoeren.

Verplicht pensioenopbouw

Zeven op de tien mensen willen dat pensioenopbouw verplicht wordt, ook voor zelfstandigen. Ook wil een meerderheid de mogelijkheid krijgen om een deel van de pensioenopbouw te gebruiken om een hypotheek af te lossen of de optie hebben om tijdelijk géén pensioenafdracht te betalen in tijden van krapte.

Bron: ANP