Meeste nieuwbouwwoningen nog met gasaansluiting

warmte-woning-25-05-2017-780.jpg

Hoewel het Nederlandse aardgas opraakt en alternatieven voorhanden zijn, zijn de meeste nieuwbouwwoningen die de komende jaren worden opgeleverd nog altijd van een gasaansluiting voorzien.

Uit een steekproef van Natuur & Milieu blijkt dat bijna twee derde (64 procent) van de nieuwbouw nog 'ouderwets' met gas wordt verwarmd.

Kwart op lokaal warmtenet

Bijna een kwart krijgt een aansluiting op een lokaal warmtenet, van 12 procent van de nieuwe woningen valt met zekerheid te zeggen dat ze op een duurzame manier worden verwarmd. Natuur & Milieu is niet te spreken over de resultaten. 'Verwarmen op aardgas is achterhaald. Terwijl alle Nederlandse huizen zo snel mogelijk van het gas af moeten, sluiten we nu de meerderheid van nieuwe woningen op het gas aan', aldus de organisatie donderdag.

Elektrische apparatuur

Volgens Natuur & Milieu is het verstandiger om te investeren in woningen die met elektrische apparatuur worden verwarmd, zoals warmtepompen. Een andere duurzame optie is warmte-koudeopslag, waarbij water in de bodem wordt gepompt en warm weer naar boven komt. Ook daar is alleen elektriciteit voor nodig.

De onderzoekers hebben uitgerekend dat een zogeheten 'all-electric' woning 4300 euro duurder is om te bouwen. Maar dat geld verdient een bewoner in enkele jaren terug door een lagere energierekening.

Aansluitplicht

Natuur & Milieu ziet graag de zogeheten aansluitplicht verdwijnen. Volgens die regel moeten nieuwbouwwoningen standaard van een gasaansluiting worden voorzien. Er zijn wel uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld als er stadsverwarming is in een wijk.

Volledig elektrische woningen

Verder hoopt de natuurorganisatie dat de overheid het bouwen van volledig elektrische woningen stimuleert. Dat kan door de investeringen die daarbij horen voor te schieten. Natuur & Milieu herinnert eraan dat Nederland het klimaatakkoord van Parijs heeft ondertekend en daarmee heeft toegezegd de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Stoppen met aardgas zou daar een bijdrage aan leveren.

Bron: ANP