background branding

'Melatonine is geen slaapmiddel', waarschuwen 500 deskundigen

melatonine-geen-slaapmiddel-ANP-780.jpg

Zo'n 500 wetenschappers zien het liefst dat het middel melatonine alleen nog met goede begeleiding en op doktersrecept te krijgen is bij de apotheek. Mensen kunnen het slaapmiddel nu nog halen bij de drogist, schrijft NOS. Een soortgelijke waarschuwing deden slaapexperts drie jaar geleden ook in Radar.

'Bij verkeerd gebruik van melatonine kunnen mensen juist hun slaap gaan tegenwerken', zegt slaapprofessor Ysbrand van der Werf tegen de NOS. 'De werking is eigenlijk niet om beter te slapen, maar om je biologische klok te verzetten.'

In de uitzending van 10 oktober 2016 meldde Radar ook al dat melatonine niet een middel is dat je zorgeloos kunt slikken. Experts waarschuwden in het item dat je, door zelf te experimenteren met dit middel, ook je bioritme kunt verstoren. Bekijk het item:

Beter slapen met melatonine?

Makkelijk verkeerd in te nemen

Volgens slaaponderzoeker Annemarie Luik, die bij de NOS aan het woord komt, kan je het middel makkelijk verkeerd gebruiken omdat je het precies op het goede tijdstip moet innemen. Ben je te laat? Dan kan het juist meer slaperigheid veroorzaken overdag. Ook een te hoge dosering kan de slaperigheid overdag versterken.

Op veel bijsluiters staat dat je het kort voor het slapen gaan of een uur van tevoren moet innemen. In feite moet je het middel al uren voor je gewenste bedtijd slikken als je je ritme wil veranderen.

Lees ook de adviezen in dit artikel:

Beter slapen met deze tips van somnologen

Achterhaal de oorzaak van je slaapprobleem

Volgens deskundigen is het belangrijk eerst de oorzaak van je slaapprobleem te achterhalen. 'Als je melatonine inneemt om beter te slapen terwijl stress de oorzaak is, bestrijd je alleen een symptoom', zo tekent de NOS op uit de mond van slaapdeskundige Hans Hamburger.

Eerder in Radar: hoe veilig is melatonine voor kinderen?

Bijna alle ouders met jonge kinderen hebben ermee te maken: het slapeloze kind dat maar niet in slaap kan vallen. Daar lijkt een oplossing voor te zijn in de vorm van een melatoninepil. Je kunt het zonder recept verkrijgen bij de drogist en de apotheek. Maar hoe veilig is het? Bekijk:

Melatonine geen kinderspel

Bron: NOS / Radar