Meldpunt Vuurwerkoverlast weer in de lucht

meldpunt-vuurwerkovelast-2017-meldingen-780.png

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is weer opengesteld. Op de website kunnen geluidsklachten, schade en andere overlast door vuurwerk worden gemeld.

Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn tot nu toe ruim 2500 klachten binnengekomen. Dat maakte de organisatie in de nacht van maandag op dinsdag rond 01.00 uur bekend, twaalf uur nadat het meldpunt openging.

Vooral klachten over relatief licht vuurwerk

Het grootste aantal klachten gaat over zogeheten categorie 1 vuurwerk dat al in supermarkten te koop is. 'Categorie 1 vuurwerk is door de overheid gekwalificeerd als ongevaarlijk. Vroeger heette dit fop- of schertsvuurwerk en bestond het assortiment vooral uit sterretjes, knalerwten en trekrotjes', meldt de organisatie. Tegenwoordig vallen ook grondbloemen, kleine fonteinen en ratellinten daaronder.

Achter het punt, dat voor het zesde jaar open is, zitten lokale GroenLinks-fracties. Vorig jaar kwamen er 48.000 meldingen binnen.

'Verbied consumentenvuurwerk'

De initiatiefnemers zijn voor een verbod op consumentenvuurwerk en zien het liefst in elke gemeente een professionele vuurwerkshow. Ze verwijzen naar de Onderzoeksraad voor Veiligheid die onlangs met de aanbeveling kwam om knalvuurwerk en vuurpijlen in de ban te doen en naar artsenorganisaties en burgemeesters die het aan banden leggen van consumentenvuurwerk bepleiten.

Al voor opening honderden klachten gemeld

Al voor de officiële opening maandag om 13.00 uur waren honderden klachten binnengekomen op het meldpunt. Vanwege de 'serieuze aard ervan' is besloten de meldingen van de afgelopen 48 uur mee te tellen, aldus het Rotterdamse raadslid Arno Bonte, die aan de wieg stond van het initiatief.

Voorbereid op digitale aanvallen

Het meldpunt kreeg eerder te maken met valse meldingen en van DDoS-aanvallen, volgens Bonte van tegenstanders die proberen de betrouwbaarheid onderuit te halen. 'We hebben niet veel boodschap aan criticasters, maar houden rekening met nieuwe aanvallen', aldus het raadslid. Daarom houdt een team van zo'n tien vrijwilligers naar zijn zeggen de website dag en nacht in de gaten.

Aantal klachten daalt

Het aantal vuurwerkklachten op het meldpunt is de afgelopen twee jaar gedaald. Dat hangt volgens Bonte samen met lokaal succes van tientallen vuurwerkvrije zones die zijn ingesteld. 'We gebruiken het meldpunt om lokaal te pleiten voor het instellen van vuurwerkvrije zones op plekken met veel overlast.'

Bron: ANP