Mensen in instellingen vaak onnodig aanvullend verzekerd

pb_aanvullendeverz_780.jpg

Mensen in een verpleeghuis of een instelling hebben vaak onnodig een uitgebreide aanvullende zorgverzekering. Deze mensen krijgen namelijk vaak vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) veel zorg vergoed. Zo wordt bijvoorbeeld de tandarts en de benodigde fysiotherapie vaak al betaald vanuit de Wlz.

64% in instelling toch aanvullend verzekerd

Uit een enquête onder het Radar Testpanel blijkt dat 64% van de mensen in een verpleeghuis of instelling een aanvullende zorgverzekering heeft. Vaak zijn de zaakwaarnemers van deze mensen niet goed op de hoogte van het feit dat veel van deze aanvullende zorg uit de Wlz wordt betaald.

'Als je in een instelling woont waar de zorg vergoed wordt vanuit de Wlz dan is het onzin om aanvullende verzekerd te zijn', zegt Illya Soffer, directeur van Ieder(in), de cliëntenorganisatie van mensen met een beperking.

Onduidelijk

Er is veel onduidelijkheid over welke zorg er wel of niet door de Wlz wordt betaald. Daarom roept de VGN, de brancheorganisatie van instellingen, op tot een eenduidig beleid, zodat er meer helderheid is over wat wordt vergoed.

Illya Soffer, directeur van Ieder(in), de belangenbehartiger van mensen met een beperking, zegt in de uitzending van Radar dat er ook partijen zijn die belang hebben bij deze onduidelijkheid: 'Het is voor verzekeraars niet erg als mensen verzekeringen afsluiten die misschien niet nodig zijn.'

Zorgverzekeraars benadrukken dat lang niet alle aanvullende zorg vanuit de Wlz betaald wordt. Het kan dus zijn dat er wel degelijk mensen zijn die onder de Wlz vallen die wel baat hebben bij een aanvullende zorgverzekering.Lees de uitslag van het onderzoek: Aanvullende zorgverzekering niet altijd nodig