Mensen uit nieuwe medische risicogroep worden nu gevaccineerd

04:05 vaccin.jpg

Een nieuwe groep mensen met medische risico's komt in aanmerking voor vaccinatie tegen het coronavirus. Het gaat om mensen met bijvoorbeeld diabetes mellitus, mensen met een afweerstoornis en mensen met problemen aan luchtwegen, longen, hart of nieren. Deze mensen worden vanwege hun medische toestand elk jaar ook al uitgenodigd voor de griepprik.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat dat het om ongeveer 1,5 miljoen mensen gaat. De uitnodigingen worden in de komende drie weken verstuurd, te beginnen op donderdag. De groep bestaat uit mensen die tussen 1961 en 2003 zijn geboren. Zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of van Moderna. De mensen zijn geselecteerd door hun huisartsen en kunnen voor de prik terecht bij de GGD'en.

Geen nieuwe afspraak voor reeds gevaccineerden

Het kan zijn dat sommige mensen in de groep eerder al uitgenodigd en gevaccineerd zijn, zegt het RIVM. Bijvoorbeeld de mensen die in 1961 of 1962 geboren zijn, of mensen die in de zorg werken. Zij hoeven geen nieuwe afspraak te maken. 'Wie al gevaccineerd is, mag de tweede uitnodiging weggooien.'

Bron: ANP