Menstruatiecyclus-apps delen je gegevens met Facebook
Menstruatietracking-apps MIA Fem en Maya, die vrouwen gebruiken om hun menstruatiecyclus bij te houden, blijken gevoelige informatie te delen met onder andere Facebook. Dit meldt Metronieuws op basis van onderzoek van Privacy International. Vrouwen vullen hier gegevens in over hun seksuele activiteit, het al dan niet gebruiken van voorbehoedsmiddelen en of ze zwanger willen worden.
De apps, die beschikbaar zijn voor Android (ook in Nederland), zijn er om gebruikers te vertellen wanneer ze het meest vruchtbaar zijn en wanneer ze ongesteld worden. Hiertoe moeten gebruikers allerlei gegevens delen met betrekking tot hun seksualiteit en gezondheid. Vrij gevoelige informatie, die dus niet beschermd wordt door de apps.
Advertentiesoftware
De apps maken gebruik van een bepaalde advertentiesoftware van Facebook, die bedoeld is om app-gebruikers persoonlijk gerichte advertenties aan te kunnen bieden. Door deze software krijgt Facebook, wanneer iemand MIA Fem of Maya gebruikt, automatisch de gegevens van de gebruiker binnen.
Mag dit zomaar?
Het gaat in deze situatie niet om zomaar wat gegevens. Jaap Henk Hoepman, hoofddocent Computerwetenschappen aan de Radboud Universiteit, zegt tegen Metronieuws dat het niet is toegestaan om dit soort gegevens zomaar te verspreiden: 'Het gaat hierbij om persoonlijke medische gegevens. Binnen de EU mag het in ieder geval niet gedeeld worden, want hier geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)'.
LEES OOK:
- Aantal klachten over privacyschending neemt toe
- Miljardenclaim voor Facebook wegens onterechte gegevensopslag
Bij openen app worden al gegevens gedeeld
De AVG verplicht appmakers om hun gebruikers op de hoogte stellen van wat er met hun gegevens gebeurt, waarbij de makers graag gebruik maken van een vaag geformuleerd privacybeleid. Zo ook Maya en MIA FEM. Uit het onderzoek blijkt daarbij ook nog dat Facebook een seintje krijgt als de app wordt geopend. Dit betekent dat er al gegevens worden verstuurd voordat de gebruikers het privacybeleid überhaupt hebben gezien. Op deze manier weet Facebook al van een gebruiker dat het waarschijnlijk een vrouw is, die misschien wel probeert om zwanger te worden.
Datahandel als voornaamste doel
Jaap Henk Hoepman denkt dat deze apps de service aan gebruikers niet als hoogste prioriteit hebben. 'Het eigenlijke doel van de apps is informatie verzamelen en verkopen, niet om gebruikers te helpen hun menstruatie te monitoren. Het delen van al die gevoelige data draagt namelijk helemaal niet bij aan het functioneren van de app want dat kan ook zonder die informatie te delen', stelt Hoepman.
Metronieuws meldt dat Plackal Tech (de ontwikkelaar van Maya) als reactie op het onderzoek heeft laten weten de koppeling met Facebook te hebben verwijderd. MIA Fem wilde niet reageren.
Bron: Metronieuws / Privacy International