Met de auto op vakantie in Europa: wat zijn de regels?

0272020 autovakantie.jpg

We kunnen weer op vakantie in Europa. Voor diegenen die liever de auto pakken in plaats van het vliegtuig, zijn misschien niet alle maatregelen en adviezen bekend. Want met hoeveel passagiers mag je in een vervoermiddel rijden in populaire vakantielanden als België, Duitsland, Italië, Frankrijk en Spanje?

De regels in Nederland zijn als volgt: in de auto (en ander privévervoer) geldt dat een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren. Dit is echter een advies. 'Je kunt dus geen boete krijgen als je geen mondkapje draagt. Maar we raden het wel sterk aan', aldus de politie. Maar hoe zit het in andere Europese landen?

België

De kleurcode van België is aangepast naar geel. Dit betekent dat je op vakantie kunt naar België, maar blijf waakzaam. Er gelden nog steeds lokale coronamaatregelen. Verder zijn er geen doorreisbeperkingen via tussengelegen landen, meldt de ANWB. 

 • Regels in de auto: In België gelden er geen restricties in de auto voor mensen uit hetzelfde huishouden of personen die tot je 'sociale bubbel' behoren. Dit zijn vijftien verschillende personen met wie je nauwer contact hebt naast je gezin. Als je in de auto zit met iemand uit een ander huishouden of een persoon die niet tot jouw sociale bubbel behoort, wordt het dragen van mond- en neusbedekking sterk aanbevolen. Er zijn geen regels met betrekking tot een maximumaantal mensen in een auto.
 • Openbaar vervoer: In het openbaar vervoer is het vanaf twaalf jaar oud verplicht om een mondkapje te dragen. Dit geldt ook op luchthavens en andere openbare plekken waar afstand houden onmogelijk is. Je mag je mond ook bedekken met een sjaal.
 • Restaurants: In restaurants mogen er maximaal vijftien mensen aan een tafel zitten (per groep) en er moet vooraf gereserveerd worden. Het personeel draagt een mondkapje. Horecagelegeheden mogen tot 01.00 uur 's nachts openblijven. 

Duitsland

Ook voor Duitsland geldt er een geel reisadvies, oftewel vakantiereizen is weer mogelijk, maar je moet wel letten op veiligheidsrisico's. Verschillende deelstaten zijn gestart met versoepelingen. In de deelstaat Nordrhein-Westfalen is het district Gütersloh echter nog in lockdown tot en met 6 juli. Houd er dus rekening mee dat de regelgeving per deelstaat kan variëren. Neem voor de zekerheid contact op met de lokale autoriteiten. Voor EU-landen (behalve Spanje) zijn er geen doorreisbeperkingen via tussengelegen landen. 

 • Regels in de auto: Je mag in Duitsland in openbare ruimtes samenkomen met één ander gezin of met maximaal tien personen. 'Die combinatie mag dan ook samen in één auto reizen', aldus de ANWB. Wel benadrukt de toeristenbond dat alle deelstaten hun eigen regels kunnen invoeren. 'Informeer bij de deelstaat waar je wilt reizen wat de regels zijn. In Beieren bijvoorbeeld mag je alleen in uitzonderingsgevallen samen reizen en moeten collega's in de auto mondkapjes dragen.' Allgemeine Deutsche Automobil-Club (ADAC), de Duitse equivalent van de ANWB, adviseert desalniettemin om gezamenlijke autoritten met mensen buiten je gezin en je eigen huishouden tot het absolute minimum te beperken en alleen in de auto te rijden met degenen met wie je ook het dagelijks leven doorbrengt. Het gaat hier dus om een advies en geen eis.
 • Openbaar vervoer: Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer in Duitsland (maskenpflicht). Dit geldt overigens ook in winkels. Het geldt namelijk voor alle plekken waar het lastig is om anderhalve meter afstand te houden.
 • Restaurants: Bij restaurants is reserveren verplicht. Ook hier geldt dat er afstand moet worden gehouden. Er kunnen dus maar een beperkt aantal mensen naar binnen. Verder is het goed om te weten dat een mondkapje verplicht is bij binnenkomst en verplaatsingen (bijvoorbeeld toiletbezoek) in restaurants.

Italië

In Italië zijn toeristen weer welkom. Er geldt wel een geel reisadvies (veiligheidsrisico’s). Op openbare plekken dien je een meter afstand van elkaar te houden. Voor een doorreis door Slovenië adviseert de ANWB een bewijs van boeking mee te nemen. 'De doorreis moet binnen twaalf uur plaatsvinden.'

 • Regels in de auto: Als personen niet tot één huishouden behoren, moet er minimaal één meter afstand worden gehouden. Je dient dan tevens een mondkapje op te hebben. Verder mag in dit geval alleen de bestuurder voorin zitten er mogen er maximaal twee personen per zitrij in de auto. Van de verplichting om een mondkapje te dragen (voor mensen die niet tot één huishouden behoren), kan alleen worden afgeweken als de auto is uitgerust met een fysieke afscheiding (plexiglas) tussen de voorste en achterste rij van de auto, zo meldt de Italiaanse overheid.
 • Openbaar vervoer: Mondkapjes worden overal aangeraden en zijn verplicht in enkele regio's. In het openbaar vervoer en in gesloten ruimtes (waar geen één meter afstand kan worden gehouden) is het dragen van een mondkapje verplicht. Kinderen die jonger zijn dan zes hoeven geen mondkapje te dragen.
 • Restaurants: In restaurants mag maar een beperkt aantal mensen worden toegelaten. Reserveer vooraf en houd afstand.

Frankrijk

Met de auto naar Frankrijk is weer mogelijk. Er zijn verschillende versoepelingen doorgevoerd en er zijn geen reisbeperkingen via tussengelegen landen.

 • Regels in de auto: In Frankrijk zijn er geen regels voor mensen uit hetzelfde huishouden. Als je uit verschillende huishoudens komt, kunnen er maximaal twee mensen naast elkaar zitten in de auto. Het dragen van een mondkapje is alleen verplicht in zakelijk vervoer, zoals taxi’s. Dit geldt voor passagiers vanaf elf jaar oud en voor de bestuurder. 'De bestuurder kan echter worden vrijgesteld als hij een fysieke beveiliging tussen hem en zijn passagiers heeft aangebracht. Er geldt dan ook een maximum van twee personen per zitrij.'
 • Openbaar vervoer: Net zoals in Nederland moeten er ook mondkapjes worden gedragen in het openbaar vervoer, vliegverkeer en zeetransport. Het openbaar vervoer in Parijs is tijdens de spits alleen toegankelijk voor werkenden in bezit van werkgeversverklaring.
 • Restaurants: In restaurants mogen maximaal tien personen aan tafel zitten. Daarnaast moet je een mondkapje op als je je door het restaurant verplaatst.
 • Kun je nu naar Disneyland Parijs?: Disneyland Parijs zal gefaseerd opengaan vanaf 15 juli, te beginnen met de twee Disney Parken, Disney's Newport Bay Club en Disney Village. De capaciteit van de parken zal aanzienlijk worden beperkt om te voldoen aan de geldende eisen van de Franse overheid. Zo is het dragen van een mondkapje verplicht voor iedereen vanaf elf jaar oud, behalve tijdens het eten uiteraard. Hier kun je de aangescherpte veiligheids- en gezondheidsmaatregelen vinden.

Spanje

Zin in een vakantie in spanje? Ook dat kan. Wel gelden er, net zoals in de bovenstaande landen, bepaalde regels (geel reisadvies). Er is vanwege een verhoogd aantal coronabesmettingen in de regio Aragón op verschillende plekken (zoals Malaga en Huesca) weer gekozen om terug te gaan naar fase twee. Dit betekent dat de capaciteit in de horeca lager is. Ook is er minder mobiliteit. De ANWB adviseert zodoende om navraag te doen bij je accommodatie voor de lokale regels.

 • Regels in de auto: In de auto geldt dat mondkapjes verplicht zijn, indien je met personen in de auto zit die geen deel uitmaken van je huishouden.
 • Openbaar vervoer: Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer. Dit geldt voor alle plekken (binnen en buiten) als er geen afstand van twee meter in acht kan worden genomen.
 • Restaurants: In restaurants mag 50 procent van de binnenruimte worden gebruiken. Voor terrassen geldt dat ze voor 75 procent mogen worden gevuld. In een groep mogen maximaal twintig personen zitten.

Reisadvies en coronamaatregelen per land checken

Hier kun je per land het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vinden. Voor informatie over de coronamaatregelen in Europese landen, kun je bij de ANWB terecht. Je kunt je ook aanmelden voor een alert, zodat je up-to-date blijft als er iets wijzigt in jouw vakantieland.

Tip: ANWB Europa dekking

Als je met de auto op vakantie gaat in Europa is het raadzaam om ANWB Europa dekking te hebben. Bij pech op de weg krijg je vervangend vervoer. Ook word je auto naar Nederland gebracht. De ANWB biedt verschillende pakketten aan.

Dit artikel is gepubliceerd op 2 juli 2020. De maatregelen zijn onderhevig aan verandering. Controleer voor vertrek altijd de huidige situatie in het land van bestemming.

Bron: ANWB / BUZA