Met de camper op vakantie? Zorg voor het juiste rijbewijs!

160522 camper site.jpg

De vakantie komt eraan en steeds meer Nederlanders gaan erop uit met de camper. Grote kans dus dat jij er ook eentje hebt geboekt voor de zomer. Maar heb jij eigenlijk wel een geschikt rijbewijs voor de camper die je hebt gehuurd? 

Niet in alle campers mag je namelijk zomaar achter het stuur kruipen met een rijbewijs B. Om je de nodige vakantiestress te besparen, zetten we de regels voor je op een rijtje. 

Het gewicht van een camper als bepalende factor

Een eerste en erg belangrijke factor voor het besturen van een bepaald soort camper is het gewicht van een kampeerauto. Tot 3500 kg voldoet het rijbewijs B. Weegt de wagen zwaarder dan 3500 kg maar minder dan 7500 kg? Dan heb je een vrachtwagenrijbewijs C of C1 nodig. Wanneer de camper zwaarder is dan 7500 kg, dan is een rijbewijs C vereist. 

Het gewicht van de camper betreft de toegestane maximummassa. Dit is het lege gewicht en het maximale laadvermogen samen. Maar let op: een camper die als maximaal toegestane massa 3.500 kg heeft, mag met lading, inclusief bestuurder en passagiers, nooit meer dan dit maximum wegen, ook al heb je een rijbewijs C1 of C.

Zitplaatsen en lengte van de camper

Naast het gewicht is ook het aantal zitplaatsen in de bus van invloed. Wanneer er in campers of busjes meer dan acht zitplaatsen voorkomen, de bestuurder niet meegerekend, mag er alleen gereden worden met een busrijbewijs D of D1. 

Daarnaast is bij het busrijbewijs nog een derde factor van toepassing. Is de camper namelijk maximaal acht meter lang, dan is een busrijbewijs D1 voldoende, maar wordt de camper langer dan acht meter, dan is een rijbewijs D nodig. Voor dit rijbewijs is geen maximale lengte van toepassing.

Verzekering bij schade

Het is dus van belang om te weten of je überhaupt in zo’n camper mag rijden en ook de verzekeraars zijn hiervan op de hoogte. Rijd je schade in een camper die te zwaar beladen is en heb je hier geen geschikt rijbewijs voor? Dan is de kans groot dat deze schade ook niet verzekerd wordt. Ook dit is dus goed om in het achterhoofd te houden. 

‘Houd kamperen met een camper toegankelijk’

Een veelvoorkomende situatie is dat mensen met enkel een rijbewijs B een camper huren die zwaarder beladen is dan de toegestane 3500 kg en zich hier niet van bewust zijn. Een partij die zich hiermee bezighoudt is de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC). De club is van mening dat de regels die nu gelden voor de geschikte rijbewijzen per camper ook aangepast kunnen worden, en dan met name de regels rondom het rijbewijs B. 

De NKC laat weten dat kampeerauto’s tegenwoordig steeds zwaarder worden gebouwd, als gevolg van Europese wetgeving op het gebied van veiligheid en milieu. ‘Maar om kamperen met een camper voor veel mensen toegankelijk te houden, kijkt de Europese Commisie naar de voorwaarden voor het aanpassen van het rijbewijs’, aldus de NKC.

‘Zo zou er bijvoorbeeld gekeken kunnen worden naar het uitvoeren van een rijtest voor iemand een camper mag besturen of misschien zou een minimumleeftijd of het aantal jaren dat je het rijbewijs hebt voor het rijden van een zwaardere camper ingesteld kunnen worden. Door het aanpassen van dit soort voorwaarden, blijft het huren van een camper voor veel meer mensen mogelijk.’ 

Aanpassen rijbewijzen laat nog even op zich wachten

Maar hoe garandeert de NKC dat de veiligheid van de consument hiermee niet in gevaar komt? Naast het grondig bekijken van de voorwaarden voor het verruimen van het rijbewijs, geeft de NKC aan dat in Nederland de helft van de campers die nu maximaal 3500 kg wegen, technisch veilig zwaarder gemaakt kan worden tot 4250 kg. 

En niet alleen de NKC, maar ook andere partijen zoals de European Caravan Federation (ECF) en de Federation Internationale de Camping et de Caravanning (FICC) stelden al hetzelfde voor.

Met bepaalde extra voorwaarden of controles ziet de NKC het verruimen van het rijbewijs dus wel zitten, mits de veiligheid van de consument hiermee gewaarborgd blijft. Wel laat de woordvoerder van de NKC weten dat de aanpassing waarschijnlijk nog een aantal jaar op zich zal laten wachten, omdat het via de Europese Commissie geregeld moet worden. ‘En wie weet, misschien zijn de campers tegen die tijd juist weer lichter geworden.’ 

Jezelf verdiepen in het besturen van een camper

In de tussentijd is het echter ook geen overbodige luxe om je goed te verdiepen in het besturen van een camper, wanneer je er aankomende zomer een wil huren. Zo worden op meerdere plekken rijvaardigheidstrainingen aangeboden, om voor je vakantie het besturen van een camper goed onder de knie te krijgen. 

‘Over het beladen en rijden van een camper moet sowieso goed nagedacht worden’, aldus de NKC. ‘We geven op onze rijvaardigheidsdagen informatie over de verdeling van het gewicht in de camper en over essentiële camper-bestuurtechnieken. Daarnaast gaat het ook echt om de hele camper-experience en het goed voorbereid zijn op situaties waar je eventueel mee te maken kunt krijgen.’ 

En nog een laatste tip: weeg je camper voordat je vertrekt met al de spullen die je meeneemt. Zo zie je of je aan de goede kant van de weegschaal staat.