Met deze 6 tips kun je snurken voorkomen

Zo'n veertig procent van de mannen en twintig procent van de vrouwen snurkt. Ook eenvijfde van alle kinderen snurkt. Hoe kom je van snurken af? Een snurkexpert geeft zes tips.

Snurken ontstaat als er een vernauwing in de ademweg is. De lucht gaat er dan sneller doorheen waardoor onderdruk ontstaat en dan klappen de weefsels op elkaar. Het klappen veroorzaakt het bekende snurkgeluid.

Geeft snurken een probleem op sociaal gebied?

Maarten Majoor is KNO-arts en somnoloog in het Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het gesnurk kan heel hard zijn en zelfs zo hard dat het klinkt als een Harley Davidson naast je bed, aldus somnoloog Majoor. 'Het gebeurt dat iemand uit een hotel wordt verwijderd, omdat anderen er last van hebben.'

Is snurken gevaarlijk voor je gezondheid?

Als je zo erg snurkt dat je stopt met ademen heb je te maken met slaapapneu. 'Mensen die dat hebben zijn altijd moe en moedeloos, want dan slaap je dus echt heel slecht.' Majoor zegt dat dit soort dingen in het ziekenhuis onderzocht kunnen worden. 'Er kan tijdens slaapapneu een ernstige zuurstofdaling optreden. Daardoor gaat je bloeddruk omhoog en je hartfrequentie stijgt. Mensen met slaapapneu lopen grote gezondheidsrisico's, zoals een plotseling overlijden, een herseninfarct of een hersenbloeding.

Wat zijn de oorzaken van snurken?

De ademweg moet altijd openblijven. Majoor legt uit dat de spieren rond de ademweg ontspannen als je gaat slapen. De kans is dan groter dat een deel van de ademweg op elkaar klapt. Oorzaken die die kans vergroten zijn bijvoorbeeld overgewicht, roken, maagzuurklachten en alcoholinname. 'Mensen die alcohol gedronken hebben gaan ontzettend snurken.'

Wat kan je doen?

  • Heb je last van overgewicht? Probeer dan af te vallen.
  • Gebruik een neusspray of neuspleister om de luchtwegen open te houden.
  • Stop met roken of drink minder alcohol.
  • Slaap op je zij in plaats van op je rug.
  • Gebruik geen slaappillen of kalmeringsmiddelen.
  • Zorg dat het hoofdeinde hoger ligt dan het voeteneinde zodat je makkelijker adem kan halen.
Meer over