Met deze 8 tips heb je een betere nachtrust
Het is belangrijk dat je 's nachts uitrust, maar hoe doe je dat? Hoeveel uur slaap heb je nodig, werkt een middel als melatonine en wat is de beste manier om 's ochtends weer wakker te worden? Radar geeft acht tips voor een goede nachtrust.
Myrthe Boss is neuroloog en somnoloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Ze onderzoekt en behandelt slaapproblemen. Daar hebben nogal wat Nederlanders mee te maken, vijftien procent om te precies te zijn. Uit eerder onderzoek van het Radar Testpanel blijkt dat maar liefst 40% van de 38.000 ondervraagden last heeft van slaapproblemen. Voorbeelden van slaapproblemen zijn bijvoorbeeld het moeilijk kunnen inslapen, slaapwandelen, slaapapneu, doorslapen en te veel of te weinig slapen. Een goede nachtrust is belangrijk zodat je overdag fit bent.
Houd je aan een vast ritme
Het begint bij het hebben van een vast ritme. Ga op dezelfde tijd naar bed, ga op dezelfde tijd uit bed. Slaap zeven tot negen uur. Een keer uitslapen? Doe dat niet meer dan twee uur. Bouw één tot twee uur voor bedtijd je dag af, probeer dan lichamelijke en geestelijke inspanningen te vermijden. Als je een drukke dag hebt is het belangrijk om ook overdag regelmatig een pauze te nemen.
Hoe belangrijk is de biologische klok?
Boss stipt het belang aan van een goede nachtrust door goed te kijken naar je biologische klok. Als die verstoord wordt zijn er gevolgen voor je nachtrust. 'De meeste mensen weten wanneer ze moeten gaan slapen. Dat wordt bepaald door de biologische klok. Als je moe wordt, word je concentratie minder en kan je het kouder krijgen. Als je daarnaar luistert, slaap je het meest en best.' Mensen met nacht- of vroege diensten hebben daar volgens Boss met name last van. 'Onderbroken nachten en slecht slapen kan hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht veroorzaken. Je stofwisseling gaat ook langzamer. Als je eet verbruik je minder van het eten en dat wordt omgezet in vet.'
Zorg voor een goede slaapomgeving
Je kan beter slapen door een slaapkamer echt als slaapkamer te gebruiken en niet voor andere activiteiten, zoals werken of televisiekijken. Schoon beddengoed, een goede matras, een ruim bed en een stille ruimte die goed geventileerd is op een aangename temperatuur dragen bij aan een goede nachtrust.
Draai je klok om
Word je 's nachts wakker en kun je niet binnen vijftien minuten in slaap komen? Ga dan even in de woonkamer zitten in plaats van te woelen in bed. Draai ook je wekker om zodat je niet steeds op de klok kijkt als je even wakker wordt. Dat geeft volgens Boss alleen maar onrust.
Helpt melatonine?
Melatonine kan nuttig zijn om op tijd in te slapen, vooral bij mensen bij wie de biologische klok te laat in de slaapstand gaat. 'Laat je eerst even onderzoeken voordat je melatonine neemt. Op de rest van het slaapproces heeft het namelijk geen invloed.'
Let op eten en drinken
Te veel koffie drinken overdag is volgens Boss niet goed. Over alcohol zegt ze dat het 's avonds wel goed is om mee in slaap te komen, maar het is niet goed voor het doorslapen. Het drinken van warme melk of kruidenthee kan vooral psychologisch werken, daarvan is niet bewezen dat het echt werkt voor een goede nachtrust. Vermijd 's avonds ook zware maaltijden.
Waar kunnen kinderen op letten?
Kinderen die slaapproblemen hebben moeten met name letten op een vast bedritueel. Ze moeten dus op dezelfde tijd naar bed, geen spannende films kijken voor het slapen gaan en ze moeten niet intensief achter de computer zitten voor het slapen. Een warm bad of douchen helpt wel voor een goede nachtrust.
Denk aan daglicht
Hoe je vanuit je slaap wakker wordt verschilt volgens Boss heel erg per persoon. 'Sommige mensen hebben een harde wekker nodig om wakker te worden.' Ze adviseert om daglicht binnen te laten als je eenmaal uit bed bent. Dat kan desnoods met een daglichtlamp. 'Daar wordt je biologische klok goed wakker van.'
Het AVROTROS-programma Dokters van Morgen besteedde in 2017 ook al aandacht aan slaap.