Met deze tips kun je verse kruiden langer bewaren

03082020 verse kruiden.jpg

Je herkent het vast wel: je haalt verse kruiden in huis en na het koken heb je nog een ruime hoeveelheid over. Een paar dagen daarna zijn je kruiden niet meer goed, dus je gooit ze weg. Zo kun je natuurlijk aan de gang blijven, maar met deze handige tips hoef je niet steeds naar de supermarkt voor een nieuw bosje kruiden.

Verse kuiden in de koelkast

Als je verse kruiden in de plastic verpakking bewaart in de koelkast, zijn ze nog enkele dagen houdbaar. Zonde! Want vaak gebruik je maar een kleine hoeveelheid van het bosje. Als je de kruiden echter in een vochtig keukenpapiertje of in een vochtige theedoek wikkelt, zul je zien dat ze langer houdbaar blijven en dat je ze de volgende keer gewoon weer kunt gebruiken.

In de vriezer

Een andere handig tip is dat je kruiden ook heel goed kunt invriezen. 'Peterselie, bieslook en munt zijn bijvoorbeeld zo'n twaalf maanden houdbaar in de vriezer. Daarna verliezen ze een groot deel van hun smaak en geur', aldus het Voedingscentrum.

Zo vries je verse kruiden in:

  • Was de kruiden.
  • Dep ze droog met keukenpapier of een schone theedoek.
  • Snijd de kruiden fijn of grof (naar wens).
  • Het is handig om ze in kleine porties te verpakken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld boterhamzakjes gebruiken. 'Of doe de kruiden met wat water in een ijsblokjeshouder.'
  • Vries ze zo snel mogelijk in.

Zelf verse kruiden drogen

Je kunt er ook voor kiezen om verse kruiden te drogen. Dit geldt met name voor kruiden met stevige blaadjes, waaronder munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm. 'Gedroogde kruiden behouden meer van hun smaak dan ingevroren kruiden. Zelf gedroogde kruiden zijn ongeveer negen tot twaalf maanden houdbaar. Daarna verliezen de kruiden een groot deel van hun smaak en geur.'

Zo droog je kruiden (duurt ongeveer twee weken):

  • Leg de blaadjes op een schone en droge theedoek.
  • Keer ze regelmatig om.
  • Tip: als je ze kunt verkruimelen, zijn ze droog genoeg.
  • Doe de kruiden vervolgens in goed afsluitbare potjes en bewaar ze op een droge en donkere plek.
  • Geen zin om twee weken te wachten? Kruiden drogen kan ook op een stuk keukenpapier in de magnetron. 'Een gemiddelde tijd is vier minuten op 650 watt.'

Bron: Voedingscentrum