background branding

Met slippers autorijden, mag dat wel?

200720 autorijden slippers.jpg

Een kort autoritje, kan toch heus wel met teenslippers? In Nederland is het niet verboden, maar het kan je alsnog duur komen te staan. Ook verschillen de regels in andere landen. Dit moet je weten wanneer je met zomerschoeisel of blootvoets in de wagen springt.

In de Nederlandse wetgeving wordt autorijden met slippers of blote voeten niet vermeld. Het is dus niet verboden, maar gevaarlijk gedrag vertonen op de weg is dat wel. Het risico op een auto-ongeluk is groter dan wanneer je met schoenen rijdt. Dekt je autoverzekering de schade wel als je een ongeluk veroorzaakt?

Gevaarlijk op de weg

Overeenstemmend met de wet, staat in polisvoorwaarden van Nederlandse autoverzekeringen niets letterlijk over autorijden met zomerschoeisel, maar wel over 'grove schuld': het opzoeken van gevaarlijke situaties. 

Je slipper kan afschuiven of blijven steken, met je blote voet kan je te weinig grip hebben op de pedaal. Of dit onder ‘grove schuld’ valt is betwistbaar, maar wie anderen in gevaar brengt, loopt een groot risico aansprakelijk te worden gesteld. 

Wat op vakantie?

Denk eraan op reis: de regels verschillen in het buitenland. In Spanje, Frankrijk en Brazilië krijg je wel een stevige boete als je met slippers, blote voeten of hoge hakken rijdt. In de meeste andere landen is het niet verboden, maar ook daar worden bestuurders wel veroordeeld als ze hun wagen niet naar behoren onder controle hebben.
 
Vermijd het risico en de discussie met de verzekeraar, en wissel toch even voor gewone schoenen voor je in de wagen stapt. Het is dus niet verboden, maar als er onderweg iets gebeurt, kan rijden met slippers je veel geld kosten. 

Denk ook hieraan

Misschien ook goed om te weten: in onder meer België, Griekenland en Turkije moet er een verbandtrommel, veiligheidshesje, brandblusser en gevarendriehoek in het voertuig liggen. En wie een bril draagt, riskeert in Spanje, Frankrijk, Portugal en Zwitserland een boete als je zonder reservebril in de wagen stapt.