Metalen gevonden in tampons, maar: ‘Niet in paniek raken'

Tampon Klein

Eerder dit jaar verscheen een onderzoek over metalen in tampons. Vele nieuwsuitingen kopten alarmerend, en terecht werd er bang gereageerd. Online verschenen video’s van vrouwen die zich voor de gek gehouden voelen. Ze vroegen zich af: ‘Moet ik nog wel tampons gebruiken?’ Hoeveel metalen zitten er in de tampons en wat voor effect heeft dit überhaupt? Radar duikt in het onderzoek en spreekt met een toxicoloog van het RIVM.

Paniek om metaal in tampons

In de zomer van 2024 werd het onderzoek gepubliceerd, met de naam ‘Tampons als bron van blootstelling aan metalen (en metalloïden)’. Uit het onderzoek bleek dat er 16 soorten metalen in tampons zitten, maar in zeer kleine hoeveelheden. Vooral de aanwezigheid van lood, cadmium en arseen is opvallend.

Kort daarna waren er alarmerende stukken te lezen in wereldwijde media, ook in Nederland. Elke kop een variatie op: ‘Gevaarlijke metalen gevonden in tampons, zeggen experts’. Op social media wordt met paniek gereageerd. Massaal worden tampons weggegooid. Als je die artikelen verder leest ontdek je dat er, ondanks de kleine hoeveelheid metalen, geen directe reden voor paniek is. Dat is ook de conclusie van de onderzoekers zelf.

Conclusie van het onderzoek

Hoofdonderzoeker Jenni Shearston nuanceert de resultaten: “Lood is in geen enkele concentratie veilig, maar het is belangrijk dat we niet in paniek raken," zegt ze. "We kunnen niet zeggen of iemand wel of geen tampon moet gebruiken op basis van de resultaten. We weten nog niet of die metalen uit de tampon vrijkomen, en als dat zo is, weten we niet of ze in de bloedbaan terechtkomen.”

De onderzoeker erkent dat er nog maar heel weinig onderzoek is gedaan naar de aanwezigheid van chemicaliën in tampons, hoewel daar genoeg reden voor is.

Wat zegt het RIVM?

Radar vroeg zich af wat het RIVM van de bevindingen in het onderzoek vindt. We spraken met toxicoloog Hester Hendriks. “Goed om te weten dat is er heel kleine hoeveelheden zware metalen zijn gevonden. En dat we eigenlijk ook nog niet weten of de zware metalen uit de tampon in je lichaam terecht kunnen komen,” bevestigt zij. 

“Uit een Amerikaanse studie uit 2019 blijkt dat vrouwen die tampons gebruiken geen verhoogde gehalten zware metalen in hun bloed hebben, vergeleken met vrouwen die geen tampons gebruiken. Dat is in ieder geval een geruststelling,” aldus toxicoloog Hendriks. 

Ook het RIVM spreekt het belang van meer onderzoek naar dit onderwerp uit: “We kijken enorm uit naar de resultaten van vervolgonderzoek dat hierna wordt gedaan.”

Wil je meer weten over chemische stoffen in tampons of andere producten die je dagelijks gebruikt? Kijk dan op waarzitwatin.nl.

Verschillende merken tampons

In het onderzoek zijn 60 verschillende tampons getest die in de VS, de EU en het VK worden verkocht. Er werden kleine variaties gevonden in de resultaten uit verschillende continenten. 

Er wordt in het onderzoek niet bekendgemaakt welk merk tampons meer of minder metalen bevatten. Tussen de tampons in de EU en de VS wordt wel onderscheid gemaakt in de resultaten. Daar is te zien dat de tampons in de EU minder lood en andere metalen bevatten dan tampons uit de VS. 

Welke tampons bevatten het minste metalen deeltjes (volgens de resultaten van dit onderzoek)?:

  • Organische tampons
  • Huismerk in plaats van A-merk
  • Tampons zonder plastic inbrenghuls
  • Tampons uit de EU in plaats van de VS
Info

Belangrijk:

Alle geteste producten bevatten minder dan de wettelijke limiet voor metalen.