Mevrouw Bastiaansen (93) hoeft haar rekening niet te betalen

cak-still-19-11-2018-780.jpg

De 93-jarige mevrouw Bastiaansen uit Breda, die eerder in onze uitzending zat vanwege haar schuld van 16.000 euro bij het Centraal Administratiekantoor (CAK), hoeft de rekening niet te betalen. Dat is de uitkomst van het gesprek dat zij donderdagmiddag had met vertegenwoordigers van het CAK.

Mevrouw Bastiaansen kreeg eerder dit jaar plotseling te horen dat ze 16.000 euro moest terugbetalen. Ze betaalde jarenlang onbewust een te lage eigen bijdrage. Het CAK baseerde die namelijk op twee personen, terwijl haar echtgenoot al vijftien jaar geleden overleed.

Veel ophef na de uitzending van Radar

De organisatie erkende eerder al dat ze een fout had gemaakt. Daardoor werd de rekening een paar duizend euro lager, maar die moest wél worden betaald. Om daar een stokje voor te steken kwam Radar in actie. In de uitzending van maandag 19 november riepen we het CAK op om het bedrag volledig kwijt te schelden. Dat is gelukt.

Na de uitzending van Radar ontstond er veel ophef. Een oproep op Facebook van Radar om mevrouw Bastiaansen te steunen werd in totaal ruim 1,2 miljoen keer bekeken en tienduizenden keren gedeeld. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport overlegde met het CAK over de kwestie.

De video over mevrouw Bastiaansen die ruim 33.000 keer is gedeeld

De uitzending van Radar leidde tot Kamervragen over de invorderingstermijn. Het ministerie gaat die termijn nu tot maximaal twaalf maanden beperken voor gevallen die te wijten zijn aan tekortkomingen van het CAK. Ook komt er ruimte om maatwerk te leveren in specifieke situaties. Voor mevrouw Bastiaansen betekent dat volledige kwijtschelding.

Meer over