Middeltjes tegen je dinsdagdip: werken die?

dinsdagdip.jpg

Op sociale media wordt er volop reclame gemaakt voor middeltjes die zeggen de zogenoemde dinsdagdip tegen te gaan. Oftewel: de kater die je krijgt na het gebruik van XTC. Werken die antikater-producten wel? Wij vragen het Jacqueline Krouwel, preventie-expert bij Jellinek.

Wat is een dinsdagdip precies?

Een beetje geluk lenen van je eigen lichaam. Dat klinkt misschien heel poëtisch en mooi, maar het kan wel zorgen voor een dikke kater. XTC, een drug die veel wordt gebruikt op feestjes, zorgt ervoor dat je lichaam extra hoeveelheden van het gelukshormoon serotonine vrijmaakt. Dat is niet zonder gevolgen. “De receptoren van gelukshormonen dopamine en serotinine raken uitgeput door drugsgebruik”, legt Krouwel uit. Daardoor kun je, je een paar dagen na - en soms al meteen als de pil is uitgewerkt - last krijgen van een leeg en somber gevoel. Deze dip wordt de dinsdagdip genoemd, omdat het lichaam even nodig heeft om de voorraden aan te vullen en de dinsdag vaak de dag is waarop je je het slechtst voelt. 

Verdwijnt je kater als sneeuw voor de zon?

Maar die anti dinsdagdip-capsules dan, zorgen die er dan niet voor dat je lichaam in sneltreinvaart weer gelukshormonen begint te produceren? “Nee, zo werkt dat niet. Het is net als bij griep. Dan neem je ook niet een pil en is het de dag erna over. Dat heeft tijd nodig.”

Radar heeft een nieuwsbrief die ook jij kunt ontvangen
 

Helpen de middelen helemaal niet?

Dinsdagdip-middeltjes laten je kater dus niet als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar helpen ze je lichaam wel om sneller te herstellen? Ook dat is volgens Krouwel niet met zekerheid te zeggen. “Ik heb even gekeken wat er in zit en dat zijn allemaal heel mooie namen, maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat dit soort stoffen ook echt werken in dit geval.” Een bekend middel bevat bijvoorbeeld de stof 5-HTP, wat je ook als supplement kunt kopen bij de drogist. Het zou helpen tegen depressieve gevoelens.

Update

Wij hebben een video gemaakt over middeltjes waarmee je de dinsdagdip kunt voorkomen. Check onze Instagram-pagina voor het resultaat. 

Wat helpt wel?

Hoewel social media vol staat met advertenties voor die miraculeuze dinsdagdipdoders, zijn ze je geld waarschijnlijk niet waard. Wat dan wel helpt? “Een goede voorbereiding is belangrijk. Voel je je mentaal niet helemaal fit? Neem dan niet te veel of gebruik niet. Ben je moe? Ga niet tot het gaatje en pep jezelf niet op met meer drugs. Pas ook op met het combineren van drugs”, geeft Krouwel aan. Ook goed eten en drinken tijdens het feest is enorm belangrijk, laat zij weten. Wie dit doet, zal de volgende keer minder last hebben van de dinsdagdip. “Je hebt de sleutel dus in je eigen hand.”