Mijn huisdier is te dik, wat nu?
De helft van de katten en honden in ons land zijn te dik. Overgewicht is dus ook een welvaartsziekte bij onze viervoeters. Hoe kun je jouw huisdier helpen met afvallen?
Een dikke kat ziet er misschien schattig uit, maar overgewicht is niet goed voor je huisdier. Zo kunnen slanke honden twee jaar langer leven dan dikke honden. Gewrichten slijten sneller, de kans op suikerziekte neemt toe, dieren krijgen sneller last van kortademigheid, hartproblemen, en kunnen sneller ziek of zelfs depressief worden.
Als een huisdier vijf tot tien procent meer weegt dan zijn ideale lichaamsgewicht is er sprake van overgewicht. Bij vijftien tot twintig procent meer heeft een dier obesitas. Tien procent van de katten kampt met zware obesitas. Bij honden gaat het om acht procent.
Als je kat een kilo overgewicht heeft lijkt dit misschien weinig, maar dat staat naar verhouding gelijk aan zestien kilo overgewicht bij mensen. Overgewicht komt voor bij alle huisdieren, ook een cavia kan te dik zijn.
Nat- of droogvoer voor je kat?
Wat kun je doen?
Voor dieren geldt hetzelfde als voor mensen: beweeg meer en eet minder. Je kunt de volgende tips uitproberen:
- Overweeg om speciale dieetvoeding te kopen. Dit eten bevat alles wat je dier nodig heeft maar dan met minder energie waardoor je dier een normale portie mag eten. Geef je minder van het normale voer? Dan kan het zijn dat je huisdier te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.
- Als je dier buiten komt, vertel dan tegen je buren, de slager of andere mensen dat je huisdier op dieet is en geen extra’s mag zodat het niet ongevraagd extra eten toegestopt krijgt.
- Raadpleeg je dierenarts voor persoonlijk dieetadvies. Sommige dierenartsen bieden ook afvalconsulten aan.
- Kun je het toch niet weerstaan om een tussendoortje te geven? Kies dan voor iets met weinig koolhydraten. Woon je met meer mensen? Schrijf dan op als je iets extra geeft om te voorkomen dat niet iedereen hetzelfde doet.
- Voorkom bedelende dieren door ze in een andere kamer te laten tijdens het koken en eten.
- Gebruik een keukenweegschaal om de juiste hoeveelheid voer precies af te meten.
- Laat je huisdier meer bewegen. Dat kun je ook spelende wijs doen met bijvoorbeeld een voerbal zodat je huisdier meer beweegt. Heb je een hond? Neem ze dan eens mee tijdens een fietstocht of laat ze zwemmen. Laat je kat bewegen met behulp van kattenspeeltjes en gebruik een plastic loopbal voor een knaagdier.
- Dieren met veel overgewicht moeten voorzichtig zijn met bewegen. Bouw de intensiteit daarom langzaam op. Voor erg zware honden is zwemmen een aanrader.
- Werken de bovenstaande tips echt niet? Dan kun je voor honden ook nog speciale medicijnen overwegen. Raadpleeg hiervoor je dierenarts.
- Overgewicht voorkomen is altijd beter dan genezen. Na castratie of sterilisatie hebben huisdieren minder energie nodig. Als je na de operatie dezelfde hoeveelheid eten geeft kan er dus makkelijk overgewicht ontstaan.
Kun je je hond rauw vlees geven?
Let op dat je huisdier geleidelijk afvalt. Het is ongezond als ze veel afvallen in een korte tijd. Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) geeft als richtlijn één tot twee procent van het lichaamsgewicht per week. Voor een kat van acht kilo is tachtig gram per week dus prima.
Heeft mijn hond een gezond gewicht?
Benieuwd na het lezen of jouw hond een goed gewicht heeft? Als je de ribben en ruggenwervels niet kunt zien maar wel kunt voelen, de taille duidelijk zichtbaar is en je een dunne vetlaag voelt bij de borstkas heeft je hond een prima gewicht. Zijn de ribben en ruggenwervels wel zichtbaar, dan is je hond te dun. Als je helemaal geen ribben kunt voelen en je geen taille ziet is er sprake van overgewicht.
Vanwege verschillen in de natuurlijke vorm van hondenrassen geldt dit niet voor iedere hond. Zo zijn er rassen die wat breder lijken of een dikkere vacht hebben. Ga daarom bij twijfel over het gewicht van je viervoeter naar een dierenarts.
Hoe kan je honden en katten in toom houden?
Heeft mijn kat een gezond gewicht?
Bij katten met een ideaal gewicht kun je makkelijk de ribben, ruggenwervels en heupen voelen. Een kat mag best een beetje buikvet hebben, maar een kat met een hangende buik heeft overgewicht. Bij die katten zie je meestal ook geen taille meer. Bewegen vetrollen tijdens het lopen heen en weer? Dan is er sprake van obesitas. Een kat is te dun als die geen buikvet heeft en je de ribben en ruggenwervel goed ziet.
Heeft mijn konijn een gezond gewicht?
De buik moet plat zijn en een rechte lijn vormen als je van de zijkant kijkt. Als je de ribben makkelijk kunt voelen dan heeft je konijn ook een prima gewicht. Buigt de buik van je konijn naar binnen? Dan is je diertje veel te dun. Een ronde of uitpuilende zakkende buik duidt op overgewicht of obesitas.
Huisdier is als een kind zo dierbaar
Heeft mijn cavia een gezond gewicht?
Er is sprake van ondergewicht als je iedere rib individueel kunt voelen en de ruggenwervel gebogen lijkt. Bij overgewicht voel je de ribben niet goed en zie je de voeten minder goed of helemaal niet. Raakt de buik van je cavia tijdens het lopen de grond? Dan is er sprake van obesitas. Als je cavia van bovenaf achter breder is dan de voorkant is je cavia op goed gewicht.
Heb jij een huisdier dat moet afvallen en heb je tips? Deel ze dan hieronder.
Bronnen: LICG / NRC / Algemeen Dagblad / Pet Food Manufacturers' Association / Universitair Diergeneeskundig Centrum Utrecht