Minder aankopen bij webwinkels buiten EU door btw-heffing

26012021 online shoppen.jpeg

Door de btw-heffing op producten van buiten de Europese Unie, kopen consumenten minder bij niet-Europese webwinkels, blijkt uit een enquête van de Consumentenbond. Vaak komen er extra kosten bij en die kunnen flink oplopen. 

De btw-heffing is ingevoerd op 1 juli 2021 en geldt voor alle producten van buiten de EU. Hiervoor waren producten onder de 22 euro btw-vrij. Ruim 3.000 consumenten werden gevraagd naar hun ervaringen met btw betalen en welke invloed de maatregel heeft op hun koopgedrag. 

Minder aantrekkelijk

6 procent is van plan minder te gaan kopen en 44 procent van de ondervraagden zegt minder of zelfs niets meer te bestellen bij niet-Europese webwinkels. Op deze manier is het niet duidelijk genoeg welke kosten je als consument hebt en dat maakt bestellen in het buitenland minder aantrekkelijk. 

Onduidelijkheid over verschillende transportbedrijven

Niet alleen de btw-heffing zorgt voor problemen, afhandelingskosten kunnen ook in rekening worden gebracht. En ook die kunnen flink oplopen. PostNL rekent bijvoorbeeld tussen de 4 en 13 euro. Bij DHL betaal je geen afhandelingskosten, mits je onder de 22 euro blijft. Als je boven de 22 euro zit, betaal je minimaal €17,50.

FedEx vraagt sowieso 5 euro voor bestellingen tot 50 euro en als je daarboven zit, wordt het 15 euro. Bij DPD betalen consumenten 7,20 euro en bij UPS 7,60 euro voor bestellingen tot 22 euro. Daarbij komt dat consumenten hun bezorger zelf niet kunnen kiezen en is het afwachten hoeveel je moet betalen. 

Acht keer zo duur

De Consumentenbond onderzocht het zelf ook en bestelde 60 producten bij 24 webwinkels. Bij één webwinkel konden de onderzoekers kiezen om de btw voor- of achteraf te betalen, maar vooraf betalen was een stuk duurder. In negen gevallen vond de betaling van de btw achteraf plaats. Eén keer werd de btw zowel voor- als achteraf in rekening gebracht. 

Een voorbeeld van de extreem hoge kosten: een setje iPods van het Chinese Geekbuying werd door de 27 euro inklaringskosten en 14 euro verzendkosten opeens 47 euro. Dat is bijna acht keer zoveel als de oorspronkelijke 6 euro. 

Bron: Consumentenbond