Minder belasting in 2021, ook bonus voor zorgmedewerkers

belastingverlaging-bonus-zorgpersoneel-27082020.jpg

Het kabinet wil voor komend jaar een belastingverlaging doorvoeren, zodat mensen meer overhouden in hun portemonnee. Daarnaast krijgt het zorgpersoneel volgend jaar een nieuwe bonus, van 500 euro, in verband met de extra inzet door de coronacrisis. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van De Telegraaf.

Alle werkenden en gepensioneerden gaan minder belasting betalen. Een lichte verlaging van het belastingtarief (zo'n één procent) in de eerste schijf, in combinatie met een verhoging van de arbeidskorting, levert bij elkaar 1 miljard euro aan lastenverlichting voor burgers op.

De zelfstandigenaftrek wordt wel verder afgebouwd. Maar volgens ingewijden gaan ook zzp'ers er desondanks op vooruit, dankzij de lagere inkomstenbelasting.

De verlaging van de winstbelasting gaat niet door voor grote bedrijven, maar wel voor kleinere ondernemers met een winst tot 4 ton. Voor deze ondernemingen gaat de belasting van 16,5 naar 15 procent.

Geen structurele loonsverhoging in de zorg

Het zorgpersoneel krijgt geen structurele loonsverhoging, waar vooral de oppositie op aandringt. Daarvoor is te weinig steun in de coalitie. Het wordt een bonus van 500 euro netto, de helft van het bedrag dat zorgpersoneel dit jaar ontvangt. Daarnaast gaat het ministerie van Volksgezondheid op de eigen begroting ruimte zoeken om iets te doen aan werk- en regeldruk in de zorg.

De hypotheekrenteaftrek blijft ongemoeid, melden bronnen. Vooral de VVD had hier op aangedrongen.

Bonden niet tevreden: 'Dit is een fooitje'

De bonden voor zorgmedewerkers zijn niet te spreken over de 500 euro bonus die het kabinet volgend jaar voor het zorgpersoneel uittrekt. Het verandert niets aan de werkdruk, het personeelstekort en het ziekteverzuim, zeggen de bonden. Nu'91 noemt het bedrag 'een fooitje, een doekje voor het bloeden', FNV spreekt van een zoethoudertje.

'Het lijkt wel een trend om zorgmedewerkers te blijven schofferen', reageert bestuurder Elise Merlijn van FNV Zorg en Welzijn. Ze roept het kabinet op om 'zorgmedewerkers serieus te nemen' en met een structurele loonsverhoging te komen. Daar blijft de bond ook actie voor voeren. Volgende week staan onder meer een onlinedemonstratie en een alternatieve troonrede, voorgelezen door een verpleegkundige, op het programma.

CNV Zorg & Welzijn zegt dat medewerkers in de zorg niet geholpen zijn 'met het plakken van financiële pleisters', maar dat ze 'structurele waardering' moeten krijgen. CNV Zorg & Welzijn vindt het ook voorbarig dat het kabinet nu al bepaalt dat de bonus van volgend jaar de helft is van de bonus van dit najaar, 'omdat nog helemaal niet duidelijk is wat de inspanning van zorgpersoneel zal zijn bij een eventuele tweede coronagolf'. Verder wijst de bond erop dat steeds meer medewerkers de zorg verlaten en dat het ziekteverzuim stijgt.

Bron: ANP