'Minder hypotheekaanvragen door krapte op de woningmarkt'

06072021hypotheek.jpg

Het aantal hypotheekaanvragen voor koopwoningen is in het tweede kwartaal verder gedaald. Dat komt onder meer door de krapte op de woningmarkt en dan vooral in het goedkopere segment, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Het aantal aanvragen voor de aanschaf van een woning daalde met 12,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar, naar 69.269. Voor het eerst in vijf jaar was de niet-kopersmarkt groter dan de kopersmarkt. Het gaat dan onder meer om huizenbezitters die hun hypotheek oversluiten vanwege de lage rente of om aanvragen voor een verbouwing.

Gemiddeld hypotheekbedrag flink gestegen

Volgens HDN, een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen, steeg het gemiddelde hypotheekbedrag flink, met ruim 12 procent naar 347.532 euro. De woningwaarde groeide in het tweede kwartaal op jaarbasis met 18 procent naar iets meer dan 446.000 euro.

De gemiddelde waarde van een woning was in Noord-Holland het hoogst met 541.700 euro. Ook in de provincie Utrecht is de woningwaarde inmiddels ruim een half miljoen euro (518.200 euro).

Aantal aanvragen NHG daalde met meer dan een derde

Door de hoge huizenprijzen kunnen kopers steeds minder gebruikmaken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het aantal aanvragen met de NHG daalde met meer dan een derde. Met de garantie kunnen huizenkopers zich verzekeren van het af kunnen lossen van hun hypotheek in geval van overlijden van de partner of een relatiebreuk. Ook bij verkoop met verlies zorgt de NHG ervoor dat de hypotheek kan worden afgelost. De NHG is beschikbaar voor woningen met een aankoopprijs tot 325.000 euro.

Naar schatting van HDN verloopt ongeveer 85 procent van de hypotheekaanvragen in Nederland via het netwerk van de organisatie.

Premie is te hoog

De premie die huizenkopers voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moeten betalen is te hoog, vindt Vereniging Eigen Huis. Kopers betalen een premie van 0,7 procent van de koopsom van hun huis in ruil voor de garantie die NHG biedt. Maar door de gestegen woningprijzen heeft NHG veel geld in kas en hoeft er nauwelijks te worden uitbetaald.

Vereniging Eigen Huis wil premie omlaag

NHG had vorig jaar meer dan 1,5 miljard euro om garanties te dekken, een toename van 6,5 procent ten opzichte van 2019. Tegelijkertijd ging er maar 800.000 euro uit naar huiseigenaren die een beroep deden op de garantie. Vereniging Eigen Huis wil dat NHG de premie daarom verlaagt.

Dat deed NHG al eerder. In 2019 ging de premie van 1 procent naar 0,9 procent en vorig jaar werd dat 0,7 procent. Vereniging Eigen Huis denkt aan een percentage dat vergelijkbaar is aan 2011, dat toen op 0,55 procent stond.

Na die tijd daalden de huizenprijzen als gevolg van de kredietcrisis en werd er vaker een beroep gedaan op de hypotheekgarantie als huiseigenaren hun woning met verlies moesten verkopen. Zo was NHG in 2014 ongeveer 182 miljoen euro aan garantiebetalingen kwijt. Als antwoord daarop steeg de premie destijds.

Bron: ANP