Minder mensen met beperking aan het werk dan regering claimt

11112020beperking.jpg

Het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid meldde trots dat er de afgelopen jaren 53.000 mensen met een beperking aan een baan zijn geholpen. Uit een herberekening blijkt nu dat het maar om 12.000 mensen gaat, schrijft Trouw.

Dat meldt Cedris, de brancheorganisatie van sociale werkbedrijven. De organisatie liet onderzoekbureau Capeladvies een herberekening maken op basis van beschikbare data over de zogenoemde banenafspraak. Dat is een afspraak uit 2013 tussen het Rijk, werkgevers en vakbonden om ervoor te zorgen dat er in 2025 zeker 125.000 extra banen zijn voor mensen met een beperking.

'De conclusie van het onderzoek is niet mals'

De conclusie van dat onderzoek is niet mals. Het grote verschil heeft een aantal oorzaken, zegt onderzoeker en financieel expert Robert Capel. Zo zijn er 10.000 banen toegerekend aan werkende jonggehandicapten met een uitkering, terwijl deze Wajongers eerder al aan het werk waren. Capel: 'Wajongers die een baan hebben, tijdelijk uitvallen en daarna weer in dezelfde of een andere functie aan de slag gaan, worden meegenomen in het banencijfer. Maar er is geen sprake van extra banen voor de doelgroep.'

Op de afbeelding is te zien dat staatssecretaris Klijnsma de werkplekken bij Tata Steel van medewerkers met een arbeidsbeperking bezoekt.

Bron: ANP MediaWatch/ Trouw