background branding

Minder pensioen door negatieve spaarrente?

Tijdens het item over negatieve spaarrente gaat Radar ook in op de gevolgen op je pensioen.

De lage rente is slecht voor onze pensioen. De dekkingsgraad – dat betekent dat een pensioenfonds genoeg geld in kas heeft om aan de toekomstige betaalverplichtingen te voldoen – is te laag. Die dekkingsgraad moet minimaal 100% zijn. Maar bij de grootste pensioenfondsen: het ambtenarenfonds ABP, Zorg en Welzijn (PFZW) en de metaalpensioenfondsen (PME) en (PMT) schommelt de dekkingsgraad nu rond de 90%, waardoor een korting onvermijdelijk lijkt.

Bekijk voor meer informatie over negatieve spaarrekening het volgende fragment:

Negatieve spaarrente: dit zijn de gevolgen

Of kijk de hele uitzending terug.

Forumreacties

36
  • Door Radar

Het lijkt erop dat je binnenkort geld moet toeleggen op je spaarrekening. Wat zijn de gevolgen daarvan? Maandag 23 september in Radar, om 20:30 uur op NPO 1

  • Door Komkommertijd

Toen in 1980 de huizenprijzen niet meer stegen maar tot 1987 juist halveerde kwamen vele in problemen. Als we massaal gaan lenen tegen 2% en straks weer 5% moeten betalen verwacht ik zelfde problemen. Als je een huis kocht voor €400,- rente per maand en straks €1000,- moet betalen, blijft er niets voor verplichte aflossing over... Studenten lenen nu daarom maximaal en gaan sparen..... Je leerde nu jongeren zonder voldoende ervaring hoe je het beste geld over de balk kunt gooien en later zien we wel hoe het dan gaat.

  • Door witte angora

Nou... ik denk dat een hele hoop mensen hun geld dan maar van de rekening af gaan halen en in een kluis stoppen.