Minder woninginbraken in zomermaanden

inbraak.jpg

De campagne om vakantiegangers te waarschuwen voor woninginbraken lijkt effect te hebben. In twee jaar tijd is het aantal woninginbraken in de zomermaanden juli en augustus gedaald van 13.000 in 2012 naar 10.000 in 2014.

Dat heeft Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraken bij de politie gezegd.

Combinatie van factoren

De daling komt vermoedelijk door meer aandacht van onder meer politie en justitie voor deze vorm van criminaliteit, een persoonsgerichte aanpak van inbrekers die iedere keer weer in de fout gaan en bewustwording bij mensen zelf. Ook wordt er meer gedaan aan preventie. 'Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar ik ben ervan overtuigd dat een combinatie van deze factoren zorgt voor die daling', aldus Van der Velden.

Keurmerk

Het aantal inbraken kan volgens hem nog verder omlaag als bouwers worden verplicht hang- en sluitwerk in woningen te gebruiken dat door de politie is goedgekeurd, het zogeheten Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). Met dat keurmerk is de kans 70 tot 80 procent kleiner dat er wordt ingebroken, weet de politie uit onderzoek. 'Sterker nog, als een woning dat keurmerk heeft en een dief wil daar inbreken de kans groter is dat die naar de buren gaat die dat keurmerk niet hebben.'

Bron: ANP