Minister: 'aandacht voor afhandeling letselschade'

kamervragen-sanderdekker-27-03-2019-780.jpg

'Hoewel er de afgelopen jaren al veel is bereikt bij de schade-afhandeling van letselschade, dient in het belang van slachtoffers altijd te worden gezocht naar mogelijke verbeteringen', dat laat Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, weten op vragen van  Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) over het onderwerp 'Eindeloze strijd voor schadevergoeding via rechtsbijstandverzekering' in de uitzending van Radar op 11 februari.

In die uitzending van Radar vertelt Ildiko Ujvari haar verhaal. Zij was 5,5 jaar geleden slachtoffer van een bedrijfsongeval. Ze kan nooit meer werken als docent en daardoor loopt ze veel inkomsten mis. Haar rechtsbijstandverzekering bij Achmea is meteen ingeschakeld en de school heeft direct schuld erkend. Toch heeft Ildiko nog altijd niets ontvangen.

'Hoe kan het nou dat deze vrouw zo lang op haar vergoeding moet wachten terwijl de aansprakelijkheid al erkend en ondertekend is?', vroeg van Nispen naar aanleiding van de uitzending aan minister Dekker.

Niet ingaan op individuele geschillen

De minister laat daarop weten niet in te kunnen gaan op individuele geschillen tussen verzekerden en verzekeraars. Hij stelt dat verzekerden die ontevreden zijn eerst de klachtenprocedure bij de verzekeraar kunnen doorlopen, en zich daarna kunnen wenden tot het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) of de rechter.

De Geschillencommissie van het Kifid en De Letselschade Raad kunnen ook doorverwijzen naar de Tuchtraad Financiële Dienstverlening als het gedrag van de verzekeraar zich mogelijk niet verhoudt met de voor verzekeraars geldende gedragsnormen, aldus de minister.

Onderzoek naar oorzaken langlopende letselschadezaken

Van Nispen: 'Bent u bekend met het feit dat deze zaak niet op zichzelf staat en dat het veel vaker voorkomt dat mensen zo lang moeten wachten op hun schadevergoeding en dat mensen ontevreden zijn over hun rechtsbijstandsverzekeraar?'

De minister zegt al langer aandacht te hebben voor correcte en voortvarende schadeafhandeling. 'Begin vorig jaar heb ik hierover met De Letselschade Raad en een aantal schadeverzekeraars gesproken.'

Het doel van die raad is volgens Dekker om de afwikkeling van letselschades verbeteren. Dekker: 'Hoewel er de afgelopen jaren al veel is bereikt, en het merendeel van de zaken gelukkig in goede harmonie wordt afgewikkeld, dient in het belang van slachtoffers altijd te worden gezocht naar mogelijke verbeteringen. Naar aanleiding van ons gesprek vorig jaar doet De Letselschade Raad daarom op dit moment onderzoek naar de oorzaken van langlopende letselschadezaken.  De Letselschade Raad verwacht dit onderzoek voor de zomer te kunnen afronden. Ik zie dit onderzoek met interesse tegemoet en zal u daarover nader berichten.'

Lees alle antwoorden op de vragen in dit document (.pdf)