Minister beantwoordt Kamervragen na Radaruitzending over hoofdelijke aansprakelijkheid

kamervragen-Hoekstra-hoofdelijke-aansprakelijkheid-31102018.jpg

Naar aanleiding van de uitzending van Radar over de problemen rond ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid hebben de Kamerleden Van Eijs, Sneller (D66) en Nijboer (PvdA) Kamervragen gesteld aan de minister van Financiën, Wopke Hoekstra (CDA).

‘Het is van belang dat consumenten, voorafgaand aan het definitief maken van een echtscheidingsconvenant, goed uitzoeken of de achterblijvende ex-partner de hypotheeklasten kan dragen. Als dit niet het geval is, zal een kredietverstrekker niet instemmen met het ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid van de vertrekkende partner’, laat minister Hoekstra in een reactie weten. Het is volgens de minister wettelijk niet toegestaan wanneer de kredietverstrekker in een dergelijk geval met de hand over het hart zou strijken. Dit zou tot overkreditering leiden. 

Geen specifieke wettelijke regels

De minister meldt verder dat er geen specifieke wettelijke regels zijn die kredietverstrekkers verplichten (of verbieden) om brieven naar twee verschillende adressen te sturen na een echtscheiding. ‘In het kader van informatieverplichting mag van de kredietverstrekker worden verwacht dat hij de klant centraal stelt en de brieven (ook) naar een ander adres verstuurt als de klant hier om vraagt’, schrijft Hoekstra. 

Lees hier de antwoorden van de minister op de Kamervragen. 

In de uitzending van maandagavond 10 september besteedde Radar aandacht aan de hoofdelijke aansprakelijkheid bij een koophuis. Bij een scheiding is het van belang dat de vertrekkende partner ontslagen wordt uit hoofdelijke aansprakelijkheid. Gebeurt dit niet, dan kan de bank tot het eind van de looptijd van de hypotheek je verplichten de woonlasten te betalen. Dus als je ex-partner niet (op tijd) betaalt, moet jij de hele hypotheek betalen; ook al ben je jaren geleden officieel gescheiden en woon je er niet meer.