Minister Bruins ontkent expres vertragen donorwet

donorwet-vertraging-09-03-2018.jpg

De nieuwe donorwet loopt nog minstens twee weken vertraging op. Maar dat is geen boze opzet van het kabinet om te voorkomen dat er een referendum over de wet wordt aangevraagd, zegt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg.

Het nieuwe donorregistratiesysteem, dat mensen als donor aanmerkt tenzij ze hiertegen uitdrukkelijk bezwaar maken, is ruim drie weken geleden aangenomen door de Eerste Kamer. Omdat de ministerraad het wetsvoorstel nog altijd niet heeft goedgekeurd, groeide de verdenking dat Bruins moedwillig treuzelde. Hoe langer het duurt tot de donorwet is aangenomen, hoe groter de kans dat voorvechters van een raadgevend referendum over de wet er niet in slagen om dat af te dwingen. Het referendum wordt namelijk binnenkort afgeschaft.

'Geen kwaaie wil'

'Het is geen kwaaie wil', verzekert Bruins. 'Maar we moeten de financiering er nog bij regelen. Het gaat best over veel geld, en daar moet ik even de tijd voor hebben.' Bruins moet het daarover eerst eens worden met het ministerie van Financiën, 'en ik ben natuurlijk niet de enige' die om geld komt vragen, zegt hij. Maar 'ik maak echt haast en dat zal ik laten zien'.

Donorwet gaat in 2020 in

Wanneer de donorwet nu de zegen van het kabinet zou kunnen krijgen, wil Bruins niet zeggen. Hij wijst erop dat de agenda van de ministerraad geheim is en dat agendapunten die waren uitgelekt in het verleden al weleens om die reden zijn uitgesteld.

De donorwet gaat naar verwachting in de zomer van 2020 in. Dat wordt door dit uitstel niet later.

Bron: ANP