Minister De Jonge maakt zich zorgen om 'euthanasiepoeder'

zorgen-euthanasiepoeder-180316.jpg

Dat er een 'zelfmoordpoeder' in omloop is dat inmiddels een eerste slachtoffer heeft gemaakt is 'uiterst onwenselijk'. 'We nemen dit heel serieus', verzekert premier Mark Rutte na vragen over de zelfgekozen dood van de 19-jarige Ximena.

Ook minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid spreekt zijn zorg uit en laat weten dat het Openbaar Ministerie de zaak onderzoekt. Dat onderzoek moet volgens de vicepremier ook uitwijzen of de Coöperatie Laatste Wil (CLW), die het poeder onder mensen met een doodswens wil verspreiden, betrokken was bij Ximena's zelfmoord.

De jonge vrouw uit het Brabantse Uden maakte drie weken geleden een eind aan haar leven met behulp van het middel. Ze had dat zelf op internet besteld.

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of 0900-0113.

De Jonge vraagt zich ook af of het mogelijk is om ervoor te zorgen dat mensen minder gemakkelijk aan het poeder kunnen komen. Maar de vicepremier heeft er een hard hoofd in. Hij wijst erop dat allerlei middelen de gezondheid kunnen schaden, maar voor andere doeleinden ook heel nuttig kunnen worden gebruikt.

De Jonge noemde de plannen van CLW eerder 'zeer ongewenst, over het randje van onverantwoord en mogelijk ook strafbaar'. Hij beloofde toen 'een indringend gesprek' met de organisatie te voeren.

Het grote gevaar van 'euthanasiepoeder'

Radar-columnist Mensje Melchior heeft deze week een column geschreven over het grote gevaar van 'euthanasiepoeder'. Volgens haar is het goed dat er in Nederland nog allerlei procedures zijn die je moet doorlopen voordat je de stap naar euthanasie kan maken.

Lees de column van Mensje

Bron: ANP