Minister gaat onderzoek naar Kifid zelf aansturen

hoekstra-onderzoek-kifid-30012020.jpg

De Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) gaat de evaluatie van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) nu zelf aansturen. Dit heeft de minister toegezegd op vragen van SP-Kamerlid Mahir Alkaya. Hij stelde deze vragen naar aanleiding van onze uitzending van afgelopen maandagavond waarin we aantoonden dat het Kifid niet onafhankelijk is, als het gaat om procedures van klanten tegen banken en verzekeraars.

Zo blijkt dat je verzandt in een ellenlange juridische strijd tegen de bank of verzekeraar die jou een woekerpolis heeft verstrekt. Ook geeft het Kifid hier ruimte voor geheime schikkingen, waardoor nooit naar buiten komt wat de bank of verzekeraar jou heeft aangedaan met de door hen verstrekte beleggingsverzekering.

Het Kifid schermt met het tevredenheidsonderzoek dat het instituut zelf uitgevoerd heeft onder de klanten. Die zouden het Kifid een 8 hebben gegeven.

'We zijn op de juiste weg'

Het SP-Kamerlid heeft de minister gevraagd of hij vindt dat het Kifid ook hier wel onafhankelijk genoeg is. De minister heeft nu dus in ieder geval toegezegd dat de volgende evaluatie niet meer door het Kifid zelf zou worden aangestuurd, maar dat zijn ministerie deze rol op haar zal nemen.

Ook herhaalde minister Hoekstra dat hij tegen geheime schikkingen is. Hij vindt het echter niet nodig om dat nu weer als bindende maatregel aan het Kifid op te leggen. 'We zijn al op de juiste weg', meent de minister.

Bekijk via onderstaande link het fragment uit de uitzending. 

Kifid: voor de consument of voor de bank?