Minister noemt misstanden UWV zorgelijk

uwv-fraude-25092018.jpg

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) maakt zich zorgen over de werkcultuur bij uitkeringsinstantie UWV, die zou wegkijken bij fraude met WW-uitkeringen. Hij noemt de meldingen van werknemers hierover een zorgelijk signaal.

De bewindsman kaart de kwestie aan in een gesprek met de top van het UWV woensdag. Hij wil weten of meldingen van fraude wel voldoende bij de top of de afdeling handhaving belanden. In de strijd tegen de fraude kondigde hij ook maatregelen aan.

'Werkloosheidsuitkering is geen vakantie'

Koolmees reageerde op vragen van VVD-Tweede Kamerlid Dennis Wiersma over de werkwijze van de overheidsinstelling. Het kan toch niet zijn dat de aanpak van fraude bij het UWV een ondergeschoven kindje is, vroeg Wiersma zich af. 'Een werkloosheidsuitkering is niet om vakantie te vieren in Polen of daar bij te klussen. Fraude moet altijd worden aangepakt.'

Uitzending Nieuwsuur

Het programma Nieuwsuur meldde onlangs dat UWV-medewerkers worden ontmoedigd om misbruik van werkloosheidsuitkeringen aan de kaak te stellen. Bij vermoedelijke fraude is veel onderzoek nodig, en daar krijgen de uitkeringsdeskundigen de benodigde tijd niet voor. Onlangs bleek ook dat Poolse arbeiders via schimmige bureautjes massaal met een WW-uitkering sjoemelen.

De grootste oppositiepartij PVV spreekt over een doofpotcultuur. Kamerlid Léon de Jong benadrukt dat voormalig UWV-bestuursvoorzitter Bruno Bruins (VVD) nu minister is. ,,Hij heeft die puinhoop veroorzaakt'', aldus De Jong. 'Het kan na deze ellende toch niet waar zijn dat hij, in plaats van ontslag, promotie heeft gehad?'

Bron: ANP