background branding

Minister positief over titel mbo'ers

mbo-titel19102018.jpg

Een titel voor mbo'ers? Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) vindt het een zeer sympathiek idee van GroenLinks. Ze wil nu van mbo-leerlingen weten wat die er zelf van vinden.

'Als zij vinden dat het hen helpt, zou dat een belangrijk signaal voor mij zijn', aldus de bewindsvrouw. Titels zijn er ook voor internationale erkenning, benadrukt Van Engelshoven. Ze wil uitzoeken hoe mbo-titels in internationaal verband passen.

De minister reageert op het voorstel van GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil. Hij vindt dat afgestudeerde mbo'ers een titel moeten krijgen, zodat in één oogopslag de vaardigheden en deskundigheid zijn te zien en de mbo'er erkenning krijgt.

'Beste vakstudenten ter wereld'

'Onze vakstudenten zijn de beste van de wereld en zonder hen draait de samenleving niet. Toch is er geen symbool van erkenning voor hun vakmanschap. Een titel is symbolisch, maar symbolen zijn ook belangrijk', aldus Özdil in de krant Trouw.

Özdil denkt aan titels als 'Skilled' (Sk.), 'Craftsman' (Crf.) en 'Expert' (Exp.), die de afgestudeerde mbo'er achter zijn of haar naam zou kunnen zetten. Dat ze in het Engels zijn, heeft te maken met de internationalisering in het mbo, zegt het Kamerlid.

'Wij vinden het niet nodig'

'Wij vinden het niet per se nodig om titels toe te voegen', vertelt Timon van Engen, de voorzitter van JOB, een mbo-organisatie voor jongeren. Onder zijn leden is een rondvraag gedaan om de mening te peilen. 'Het mbo onderscheidt zich juist door het werk dat verricht wordt. In plaats van te investeren in de naamgeving, zien wij liever dat er in de kwaliteit van het onderwijs wordt geïnvesteerd.' 

JOB heeft zich er eerder sterk voor gemaakt dat mbo'ers zich voortaan student mogen noemen

Radar Extra - Het beroepsonderwijs

In 2016 stonden we in Radar Extra stil bij het beroepsonderwijs. Antoinette Hertsenberg spreekt met bestuurders, docenten en leerlingen: hoe kijken zij aan tegen het slechte imago van het vmbo?

Kijk de documentaire 'Ze denken dat ik dom ben' 

Bron: ANP