Minister reageert op petitie over vergoeding explantatie borstimplantaten

jamie-petitie-16022021-780.jpg

De minister voor Medische Zorg, Tamara van Ark, heeft gereageerd op de petitie 'Calm Your Tits' van Jamie Crafoord. Crafoord kreeg zelf klachten van haar borstimplantaten en pleit ervoor dat vrouwen - ook zonder aan te hoeven tonen dat ze ziek zijn geworden - de verwijderbehandeling (explantatie) vergoed krijgen. De minister stelt dat er op dit moment geen aanleiding is om het criterium te herzien waarmee wordt bepaald of er sprake is van medische noodzaak voor de verwijdering.

Eerder vertelde Crafoord haar verhaal bij Radar: 'Het is belachelijk dat vrouwen die ziek zijn geworden van hun borstimplantaten zelf moeten bewijzen dat ze hier ziek van zijn geworden voordat ze een verwijderoperatie vergoed krijgen.' Kijk het fragment terug: Petitie voor vergoeden verwijdering borstimplantaten aangeboden.

Hieronder zie je de post die Crafoord op Instagram plaatste over de reactie van de minister:

Bekijk op Instagram

'Ontwikkelingen in de gaten houden'

De minister zegt wel het Zorginstituut gevraagd te hebben om bij nieuwe inzichten uit onderzoeken opnieuw te bekijken of het criterium moet worden herzien. Volgens Van Ark houdt het Zorginstituut de ontwikkelingen 'nauwlettend in de gaten'.

De volledige reactie van de minister vind je hier.

Crafoord is niet de enige die door borstimplantaten gezondheidsklachten kreeg. Uit onderzoek van Radar blijkt dat veel vrouwen psychische en/of lichamelijke klachten linken aan hun implantaat. Maar deze klachten worden vaak niet serieus genomen: Vage klachten door borstimplantaten vaak niet herkend en erkend door arts.

In 'The Implant Files' liet Radar al zien dat het toezicht op implantaten faalt, en dat patiënten daar de dupe van zijn.