Minister roept mogelijk toch garantiefonds in het leven voor reistickets

garantiefonds-minister-consumentenbond-01092020.jpg

Er komt mogelijk toch een garantiefonds zodat reizigers hun geld terugkrijgen als de vliegmaatschappij waar ze geboekt hebben failliet gaat. Dit zei Joyce Donat van de Consumentenbond gister in de uitzending van Radar. 'Dan kun je tenminste met een iets geruster hart je geld uitgeven aan een ticket', zei Donat.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil onderzoeken wat de mogelijkheden hiervoor zijn. De minister heeft hier samen met de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), de ANWB, de Consumentenbond en de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) over gesproken. In een persbericht stellen de organisaties een mogelijke verhoging van 25 eurocent bovenop de prijs voor vliegtickets, om zo het fonds te kunnen vullen. 'Deze kan hoger uitvallen, maar het zal in de buurt liggen', aldus een woordvoerder van de ANVR tegenover ANP.

Fonds liever op Europees niveau

In Denemarken bestaat een dergelijk fonds al. De minister wil het liever op Europees niveau invoeren dan alleen in Nederland, omdat veel Nederlandse reizigers ook via België of Duitsland vliegen, laat een woordvoerder weten. Wel is het goed om de maatregel eerst op landelijk niveau te onderzoeken, voordat het er op Europese schaal komt.

De ANVR vindt het vreemd dat reizigers wel hun geld terugkrijgen van een reisorganisatie bij een pakketreis, waar bijvoorbeeld een hotelovernachting bij inbegrepen zit, maar niet bij de luchtvaartmaatschappij als ze een los vliegticket hebben gekocht. Volgens de organisaties zijn er in de afgelopen 3,5 jaar twintig maatschappijen failliet gegaan in Europa, waardoor consumenten 'miljoenen euro's' schade hebben geleden. Het ministerie zegt dat het 'maar om een paar airlines' gaat die op Nederland vlogen.

Kijk hieronder het fragment terug waarin Joyce Donat de mogelijke komst van het fonds aankondigt. 

Bekijk op Facebook