background branding

Minister sluit pensioenkortingen niet geheel uit

pensioenkorting-mogelijk-13112019.jpg

Kortingen op de pensioenen zijn voor komend jaar van de baan, behalve als een pensioenfonds er wel heel erg slecht voorstaat. Dan zal dat fonds toch moeten korten.

Dat is volgens ingewijden in Den Haag een scenario waar verantwoordelijk minister Wouter Koolmees aan werkt. Hij wil volgende week met een voorstel naar de Tweede Kamer.

In opdracht van de Kamer moet hij een oplossing zoeken om 'onnodige' kortingen te voorkomen. Die dreigen bij veel pensioenfondsen omdat die volgens de regels te weinig geld in kas hebben voor de toekomst.

Dekkingsgraad van 90 procent

Volgens bronnen zullen pensioenen volgend jaar niet gekort hoeven te worden als de dekkingsgraad van een pensioenfonds boven de 90 procent uitkomt. Verreweg de meeste fondsen voldoen aan die eis, maar enkele kleinere niet. De dekkingsgraad geeft aan of een pensioenfonds op lange termijn nog zijn pensioenen kan betalen.

Koolmees overweegt niet alleen de pensioenkortingen het komende jaar te voorkomen, ook de pensioenpremies zullen niet omhoog hoeven. Een premiestijging zou slecht zijn voor de koopkracht en de werkgelegenheid.

PvdA en GroenLinks: geen akkoord als kortingen doorgaan

Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks dreigden eerder hun steun voor het dit jaar overeengekomen pensioenakkoord in te trekken als de kortingen toch zouden doorgaan. Koolmees sloot dit akkoord voor allerlei aanpassingen aan het pensioenstelsel met vakbonden en werkgevers. Zonder hulp van PvdA en GroenLinks zou hij het akkoord niet door de Eerste Kamer krijgen. De coalitie heeft daar geen meerderheid. 

Lees: 'Geen akkoord meer als pensioenen worden verlaagd'

GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt 'blij met de beweging' te zijn.

Bron: ANP