Minister wil experiment met genetische modificatie van gewassen

genetische-modificatie31102018.jpg

Minister Carola Schouten (Landbouw) wil experimenteren met een 'lichte vorm' van genetische modificatie. Met bedrijven, boeren en de Universiteit Wageningen onderzoekt ze wat de mogelijkheden zijn om te experimenteren met de zogeheten CRISPR-Cas-methode. Dat zegt Schouten in een interview met de Volkskrant. In de komende weken stuurt de minister een brief naar de Tweede Kamer over haar vorderingen met CRISPR-Cas.

'Voor CRISPR-Cas zou ik experimenteerruimte willen hebben. Die is er nu nauwelijks, omdat in juli het Europese Hof van Justitie oordeelde dat deze light-methode onder de strenge regels van genetische modificatie moet vallen. 'Het is jammer dat die deur in Europa is dichtgeslagen.'

Bij CRISPR-Cas worden gewassen verbeterd door zwakheden uit het DNA te knippen. Bij klassieke veredeling duurt het met het kruisen van gewassen veelal jaren om de gewenste verandering aan te brengen. In tegenstelling tot genetische modificatie vindt bij deze methode geen vermenging plaats met DNA van andere soorten.

CRISPR-Cas bij mensen

Er wordt ook onderzoek gedaan naar de CRISPR-Cas-methode bij menselijk dna. Wil je meer weten over de werking van CRISPR-Cas? Het AVROTROS-programma Dokters van Morgen heeft een uitzending gemaakt over genen en fouten in het dna. 

Meer over de werking van de CRISPR-Cas-methode bij mensen

Bron: ANP