Ministerie van Buitenlandse Zaken: 'Vermijd delen van Noord-Italië'

minbuza-corona-20200308.png

Vanwege het oprukkende coronavirus heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor vijftien delen van het zwaar door het virus getroffen Noord-Italië aangescherpt. Reizen naar onder meer de regio Lombardije, Venetië en Modena wordt ontraden vanwege de noodmaatregelen die de Italiaanse regering heeft genomen.

Let op: deze informatie is mogelijk verouderd. Kijk hier voor actuele informatie over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Bekijk ook de website van het RIVM voor de actuele stand van zaken

Nederlandse toeristen die zich momenteel in deze gebieden bevinden, krijgen van het ministerie het advies om te vertrekken per bus, auto, trein of vliegtuig. Het openbare leven in de regio's waar maatregelen worden genomen, komt namelijk vrijwel stil te liggen. Alle evenementen zijn afgelast, en ook musea, bioscopen, skiresorts en scholen zijn gesloten. Restaurants mogen alleen overdag open zijn. Burgers krijgen het advies om te allen tijde minstens één meter afstand te bewaren.

Voor welke gebieden geldt het reisadvies?

De noodmaatregelen zijn afgekondigd voor de regio Lombardije en de provincies Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro-Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cussio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso en Venetië. De actuele stand van zaken staat op de overheidswebsite Nederlandwereldwijd.nl.

Ongevee zestien miljoen mensen worden flink beperkt in hun bewegingsvrijheid door de nieuwe maatregelen, die vooralsnog ten minste tot 3 april van kracht blijven. Inwoners van de getroffen regio's mogen hun huizen nog wel verlaten, maar veel openbare plekken zijn gesloten. Ook gelden er zeer strenge voorwaarden om tussen regio's te mogen reizen. Vooralsnog zijn vliegvelden en treinstations wel open.

Italië is in Europa het land dat het hardst is getroffen door het coronavirus. Er zijn bijna 6.000 mensen besmet, 233 Italiaanse patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Bron: ANP / RIVM