background branding

Ministerie wil ook vaccinatiepaspoort voor mensen zonder prikregistratie

01:05 vaccinatie.jpg

Het RIVM krijgt 'langzaamaan' meer zicht op het aantal vaccinaties dat nog niet in het centrale register is opgenomen, laat een woordvoerder weten. Zo'n 1 miljoen coronavaccinaties die bij een huisarts of zorginstelling werden gezet, staan nog altijd niet in dat register. Het ministerie van Volksgezondheid werkt intussen aan een manier waarop het ook voor deze mensen mogelijk wordt om met hun vaccinatie aan een 'vaccinatiepaspoort' te komen.

'We krijgen steeds meer zicht op de missende data', aldus de RIVM-woordvoerder. Wanneer het probleem precies opgelost is, kan hij echter nog niet zeggen. Vervelend voor mensen die met hun vaccinatie graag op reis of naar een evenement willen en zich afvragen of ze straks aan de deur of aan de grens wel kunnen bewijzen dat ze zijn geprikt.

Uiterlijk 27 juni vaccinatiebewijs in corona check app

Volgens het ministerie moet het uiterlijk vrijdag 27 juni mogelijk zijn om met een vaccinatiebewijs een QR-code aan te maken in de corona check app. Daarmee kunnen mensen dan naar bijvoorbeeld evenementen. Vanaf 1 juli kunnen QR-codes worden aangevraagd voor reizen naar het buitenland. Vanaf die datum wil de Europese Commissie het reizen tussen EU-landen met een coronapaspoort mogelijk maken. Zeven Europese landen zijn dinsdag al begonnen met het uitgeven van de QR-codes.

Centrale registratie van prik nodig

Mensen van wie de vaccinatie centraal geregistreerd staat bij het RIVM, bij de GGD of bij ziekenhuizen krijgen zo'n QR-code. De personen wier vaccinatie bijvoorbeeld alleen bij de huisarts staan geregistreerd moeten zelf via een 'webportaal' vragen om de code. Het ministerie werkt nog aan deze 'alternatieve route', aldus een woordvoerster.

Ook mensen die hun vaccinatie alleen anoniem hebben laten registreren kunnen via die alternatieve weg alsnog een QR-code krijgen. Als ze hun vaccinatie bij de GGD hebben gekregen, gaat het genereren van hun QR-code bovendien automatisch, net als voor mensen die zich wél hebben laten registreren met naam en toenaam.

Toestemming voor delen gegevens belangrijk

Een woordvoerster van het ministerie benadrukt dat het evengoed belangrijk is om toestemming te geven om gegevens zoals naam en leeftijd met het RIVM te delen. Die informatie is volgens haar onder meer essentieel om in de gaten te houden hoe de vaccinatiecampagne verloopt.

Naast een vaccinatie kan vanaf 1 juli ook een bewijs van een negatieve test of het doorlopen van een besmetting worden gebruikt om aan een QR-code voor een buitenlandreis te komen.

Bron: ANP