Minuten verdwijnen van internationale belkaarten
Mensen met familie in het buitenland kennen ze zeker: de belkaarten die je kunt kopen om 'voordelig' mee naar het buitenland te bellen. Het lijkt handig, overzichtelijk en goedkoop, maar is dat ook zo? Radar krijgt klachten van mensen die opeens met een waardeloze kaart zitten of van mensen die hun minuten zien verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Het lijkt heel overzichtelijk: Je koopt voor 10 euro een belkaart in een belshop of internetcafé en kunt daarmee voordelig bellen naar alle buitenlandse nummers. Elke keer als je belt, hoor je precies hoeveel minuten je nog hebt. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Geen onverwacht hoge telefoonrekeningen en een voordelig tarief.
De kaarten werken als volgt. Je krast een pincode open en draait een nummer achterop de kaart. Vervolgens voer je je pincode in en het nummer waar je heen wilt bellen. Een automatische stem vertelt u hoeveel minuten u heeft en als u verbonden wordt, begint de teller te lopen.
Als je een mobiel nummer belt in het buitenland dan zal de prijs per minuut vaak hoger zijn dan wanneer je een vaste lijn belt. Je hebt dan ook minder belminuten als je een mobiel nummer belt. Ook kan het zijn dat een telefoontje naar Marokko bijvoorbeeld goedkoper is dan een telefoontje naar Zuid-Afrika. Elke keer dat je belt, berekent de centrale de prijs per minuut en berekent vervolgens het aantal belminuten dat over is op de kaart.
Er zijn veel aanbieders van deze kaarten en voor bijna ieder land en ieder werelddeel is wel een aparte kaart. Aanbieders kunnen door gebruik te maken van slimme routes, internettelefonie en het grootschalig inkopen van belminuten een voordelig tarief bieden.Bedrog
Toch blijken deze kaarten niet zo overzichtelijk en voordelig als ze lijken. Consumenten klagen bij Radar over kaarten die opeens waardeloos zijn en belminuten die verdwijnen. Radar neemt de proef op de som en belt een paar keer naar het buitenland.
Zo bellen we een dikke 10 minuten met het Afrikaanse land Mauritius. Voor aanvang van het eerste gesprek horen we dat we 175 minuten op de kaart hebben staan. Als we na het eerste gesprek nogmaals met hetzelfde nummer bellen, horen we dat er nog 145 minuten over zijn. Direct na het horen van het aantal minuten hangen we op. Er zijn dus 30 minuten afgeschreven voor een gesprek van 10 minuten.
Als we deze proef herhalen met andere kaarten naar andere landen zien we telkens hetzelfde beeld: er worden veel meer minuten afgeschreven dan er is gebeld. Daarnaast blijkt dat als je een kaart een week laat liggen er zonder dat er is gebeld, minuten verdwijnen.
Zo bellen we een week later weer naar Mauritius. In plaats van 145 minuten hebben we nog 122 minuten over, zonder dat we hebben gebeld. Er is dus geld verdwenen van onze kaart.
We bellen met de klantenservice van Lycatel, een van de grootste aanbieders van dit soort kaarten. Als we daar vragen waar onze verdwenen minuten zijn gebleven blijkt dat er allerlei extra kosten worden afgeschreven. Zo worden er per gesprek verbindingskosten ingehouden en ook worden er per dag onderhoudskosten afgeschreven.
Als we vragen wat precies verbindingskosten zijn en of wij zelf ergens op een website kunnen kijken hoeveel verbindingskosten er per gesprek worden ingehouden,blijkt dat daar geen duidelijkheid over is. Het aantal minuten dat wordt afgeschreven voor verbindingskosten verschilt per gesprek, per keer en per regio. De telefoniste geeft aan dat het ongeveer om 10 minuten per gesprek zou gaan. Maar ze zegt er ook bij dat het telkens kan verschillen.
Over de onderhoudskosten is ze niet veel specifieker. Er worden elke dag vanaf de eerste dag van het gebruik van de kaart onderhoudskosten ingehouden. Het gaat om zo'n 10 cent per dag. Op de vraag waarvoor we die kosten moeten betalen, komt geen duidelijk antwoord.
De minuten verdwijnen dus door allerlei verborgen kosten die nergens inzichtelijk worden gemaakt voor de consument. Je weet dus nooit hoeveel minuten je koopt voor 10 euro en je weet ook nooit hoe lang je met zo'n kaart kunt bellen.Lees de reactie van Lycatel.Alternatieven
Er zijn veel manieren om met korting naar het buitenland te bellen. Deze alternatieven zijn vaak wel inzichtelijk en voordeliger dan het gebruik van belkaarten. Via internet zijn allerlei 0900 nummers te vinden die goedkope tarieven aanbieden. Ook via bijvoorbeeld Skype Out kunt u naar een vaste telefoonlijn in het buitenland bellen. Dat deze alternatieven vaak voordeliger zijn dan de belkaarten, en zeker goedkoper dan bellen via een Belbasis abonnement van KPN, blijkt als je kijkt op een site als www.televergelijk.nl. Je ziet dat je kan bellen naar bijvoorbeeld Suriname voor 7 cent per minuut. Je kan dan voor 10 euro bijna 2,5 uur bellen. Met een KPN BelBasis ben je 10 euro kwijt als je 9 minuten gebeld hebt.