Misselijk en duizelig door te veel vitamines? Het kan!

pillen.jpg

Veel mensen slikken vitamines en mineralen als aanvulling op hun dagelijkse voeding. Vaak is dit niet nodig: de kans op een tekort is klein. Alleen bij zwangere vrouwen, kleine kinderen en ouderen kan het raadzaam zijn om extra vitamine D, foliumzuur of ijzer te nemen. Lang is gedacht dat extra inname van vitamines en mineralen geen kwaad kon, maar de laatste jaren is gebleken dat langdurig extra slikken schadelijk kan zijn. 

Welke supplementen kunnen schadelijk zijn?

Volgens de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) is vastgesteld dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. 

Waar een overdosis toe kan leiden

  • Te veel vitamine C kan darmklachten veroorzaken.
  • Een te hoge dosis vitamine B6 kan onomkeerbare zenuwschade veroorzaken.
  • Als je te weinig jodium binnen krijgt kun je krop krijgen, maar een teveel aan jodium kan zorgen voor verstoring van de schildklier, overgevoeligheidsreacties en acute vergiftigingssymptome.
  • Te veel vitamine A is giftig voor de lever en veroorzaakt afname van de botdichtheid.
  • Te veel vitamine D kan zorgen voor teveel calcium in je bloed, met misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid als gevolg, maar ook verwardheid, psychoses en hartritmestoornissen kunnen optreden.

ADH

De gedachte “baat het niet, dan schaadt het niet” gaat dus zeker niet op voor alle vitamines. Wil je toch extra vitamines slikken, let dan op de ADH, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Die moet op het etiket te vinden zijn. Overschrijdt de maximum waarde niet, dan blijft je gebruik veilig. 

Webwinkels

Tot slot: wees extra voorzichtig als je supplementen online koopt, bijvoorbeeld bij webshops zonder contactgegevens. De producten die deze winkels aanbieden kunnen ongewenste stoffen of te hoge doseringen bevatten, en zijn niet of moeilijk te controleren door de overheid.